Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Stationsstraat 122-124

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Luchtfoto van het boerenbondcomplex in Deurne anno 1964. (Foto ter beschikking gesteld door het archief van de Boerenbond Deurne).
De weegbrug met het weeghuisje zijn hier nog te zien voor het oude Boerenbondsgebouw. Foto Ton Hartjens.
Het kantoorgebouw dat in 1970 in gebruik werd genomen. Foto coll. gemeente Deurne.

De opstallen op het adres Stationsstraat 122-124 (Boerenbond Deurne) waren in de 20e eeuw zeer uitgebreid. Door de verhuizing van de productie van het mengvoer naar Helmond in de laatste decennia van die eeuw is dat sindsdien veel beperkter geworden.

Ontwikkelingsgeschiedenis[bewerken]

Ten behoeve van de bouw in 1902 werden de genodigde gronden door Jan Hermans geschonken. Aanvankelijk was het gebouw eigendom van de Boerenleenbank. Na enkele jaren werd de Boerenbond zelf eigenaar.

Op nevenstaande luchtfoto herkennen we het Boerenbondterrein in 1964 met daarop het oude kantoorgebouw en het silogebouw. De aardappelloods aan de overzijde van de straat (Stationsstraat 111) en het magazijn aan de overzijde van het spoor (Vlierdenseweg 4), die ook nog tot het bedrijventerrein behoorden, zijn helaas niet zichtbaar.

In april 1970 werd een nieuw kantoorgebouw, ontworpen door architect A.F.A. Leesberg en gerealiseerd door bouwbedrijf Coopmans, in gebruik genomen. In januari 1991 werden, nadat de productie naar Helmond was verhuisd, de bedrijfsgebouwen achter het kantoor gesloopt.

In 1993 werd het kantoorgebouw uit 1970 afgebroken, en vervolgens werd in december 1994 het nieuwe kantoorgebouw geopend. Het nieuwe gebouw was ontworpen door architektenbureau Jacobs en gerealiseerd door de hoofdaannemers aannemersbedrijf Berkers en Oskomera.