U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Antonius Franciscus Brummelhuis (1927-1971)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antonius Franciscus Brummelhuis
00.514.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Antonius Franciscus Brummelhuis
Roepnaam Antoon
Geboorteplaats Weerselo
Geboortedatum 24 mei 1927
Overl.plaats Weerselo
Overl.datum 10 juni 1971
Beroep(en) pastoor
Bidprentje NBA
De noodkerk van de nieuwe Heilige Geestparochie aan het Sint Willibrordusplantsoen.

Antonius Franciscus (Antoon) Brummelhuis (1927-1971) werd op 1 oktober 1966 geïnstalleerd als pastoor van de Heilige Geestparochie in Deurne-West.


Antoon was een zoon van Hendrik Johannes Brummelhuis (Markelo 1890-1975 Oldenzaal) en Johanna Susanna Smeijers (Weerselo 1892-1964 Hengelo). Hij was het zevende kind in het gezin.

Nadat hij in Almelo enkele jaren gymnasium had gevolgd trad hij in bij de paters Oblaten. Na de voorbereidende studie op het klein seminarie te Valkenburg verbleef hij een jaar in het noviciaat Evertsoord (Peelstreek) en rondde zijn studies af aan het groot seminarie te Gijzechem (Oost-Vlaanderen).

Hij werd op 1 juli 1956 tot priester gewijd en was daarna kapelaan te Rotterdam en vervolgens econoom van het noviciaat van zijn congregatie te Evertsoord.

Nadat hij ook nog een jaar kapelaan was te Zeelst (bij Eindhoven) werd hij in november 1965, toen hij nog geen tien jaar priester was, benoemd tot pastoor van de nieuw op te richten Heilige Geestparochie en fungeerde tevens als bouwpastoor voor de eveneens nieuw te bouwen Heilige Geestkerk. Pastoor Brummelhuis en zijn huishoudelijke hulp mevrouw Jet Tielen betrokken de pastorie aan het Sint Willibrordusplantsoen.

Pastoor Brummelhuis was hartpatiënt, wat zich voor het eerst rond Pinksteren 1966 openbaarde. Met een hartinfarct werd pastoor Brummelhuis toen opgenomen in het Sint-Jozefziekenhuis in Deurne. De officiële installatie als pastoor van de Heilige Geestparochie moest hierdoor toen ook worden uitgesteld tot 1 oktober 1966.

Tijdens een bezoek aan zijn vader in zijn geboorteplaats Weerselo (Twente) is Antonius Franciscus Brummelhuis op donderdagavond 10 juni 1971 op 44-jarige leeftijd plotseling overleden. Hij werd begraven op de algemene begraafplaats Jacobshof.

Kapelaan Terken werd zijn opvolger.

Op 14 november 2014 werd in de voormalige Heilige Geestkerk een nieuw uitvaartcentrum geopend. Het vernieuwde gebouw kreeg bij de opening de naam Uitvaartcentrum 't Brummelhuis, vernoemd naar pastoor Brummelhuis.

Zie ook het overzicht: Pastoors van de Heilige Geestparochie