Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Bij Oostappen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Bij Oostappen
BijOostappen 11082015.JPG
Naam Bij Oostappen
Dorp Brouwhuis
Historische namen Oostappensedijk
Aanleg 1905
Opheffing -
Besluit vaststelling circa 1970
Detailkaart circa 1955. Het zuidelijke deel van de Oostappensedijk ging later Bij Oostappen heten.

Bij Oostappen is een straat in de gemeente Helmond en was rond 1955 nog een deel van de Oostappensedijk.

Ligging[bewerken]

De weg verbindt de Heibergweg met de Otterstraat in de gemeente Asten. De Otterstraat en Bij Oostappen liggen in elkaars verlengde; de naamswisseling vindt plaats op de Astense Aa, waar de gemeenten Asten, Deurne en Helmond bij elkaar komen. De Brouwhuisweg is een zijweg van Bij Oostappen.

Geschiedenis[bewerken]

In de 19e eeuw bestond de weg nog niet zoals wij 'm kennen. Ongeveer op deze lokatie liep wel een voetpad, waarbij men de Aa via een vonder kon oversteken. Pas toen de tramlijn van Helmond naar Asten werd aangelegd in 1905, werden daarbij ook een rechte weg en brug aangelegd. De huidige wegen Bij Oostappen en Otterstraat hebben we dus aan de aanleg van de tramlijn te danken. Nadat de tramlijn werd opgebroken, bleef de weg als verkeersroute bestaan.

Per 1 januari 1955 werd in de gemeente Deurne officieel een groot aantal straatnamen vastgesteld. 'Bij Oostappen' was toen nog onderdeel van de Deurnese Oostappensedijk, niet te verwarren met de gelijknamige weg in de gemeente Asten. Wanneer de naamswisseling naar Bij Oostappen plaatsvond, is niet precies bekend. Toen het Vlierdens deel van Brouwhuis per 1 januari 1968 bij de gemeente Helmond werd gevoegd, werd de nieuwe gemeentegrens langs Bij Oostappen gelegd. De weg zelf ligt sindsdien in de gemeente Helmond.

In de gemeente Deurne ligt wel het enige pand aan deze straat, te weten Bij Oostappen 4 (gebouwd in 1969). Het haltegebouw van de CHV staat historisch gezien de facto op de hoek van Heibergweg en Bij Oostappen, maar heeft formeel het adres Brouwhuisweg 56. Om het verwarrender te maken heeft met het bord Heibergweg nu verder westelijk, op de hoek met de Brouwhuisweg, geplaatst. Daardoor draagt nu ook het kleine stukje Bij Oostappen vóór het CHV-gebouw de naam Heibergweg.[1]

Situering[bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Veldbezoek, 11 augustus 2015.