Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Brouwhuisweg 56

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De voormalige CHV-overslagplaats in Vlierden in 1996 met aan de voorkant een verhoogd emplacementje en rechts de in 1932 aangebouwde graanmalerij. Op de muren zijn de contouren van het kleine houten schuilhokje voor tramreizigers nog zichtbaar.

Op het adres Brouwhuisweg 56 bevindt zich de voormalige CHV-overslagplaats van de Boerenbond Vlierden dat langs de Tramlijn Asten-Vlierden-Helmond stond. Ook tramreizigers konden er wachten in een klein aangebouwd houten schuilhokje.


Algemeen[bewerken]

Op woensdag 23 mei 1906 reed de eerste tram van Asten naar Helmond. In Vlierden waren stopplaatsen bij Beersdonk en Peeleik waar reizigers in en uit konden stappen en waar goederen gelost en geladen konden worden.

Boerenbondsgebouw[bewerken]

Door de groei van de landbouw, hetgeen vervoer van meststoffen en producten tot gevolg had, besloot de Coöperatieve Handelsvereniging (CHV) van de N.C.B. op de Voorste Beersdonk aan de tramlijn een magazijn te bouwen voor granen, veevoer en kunstmeststoffen. Het betrof een rechthoekig gebouw met muren van steen en een dak van eternieten golfplaten. Ten behoeve van het verladen van goederen werd er aan de voorkant een verhoogd emplacementje bij de deur aangebracht. Het gebouw had een oppervlakte van 105 m2. Op 21 september 1928 werd de bouwvergunning hiervoor verleend. De bouw vond plaats onder architectuur van F.J. Vervest uit Eindhoven.

Verbouwing[bewerken]

Vier jaar later werd dit gebouw verbouwd waardoor het uiterlijk van het pand totaal veranderde. Met een bouwvergunning van 14 maart 1932 werd aan de linkerzijde van het magazijn een kalihok van 12 m2 aangebouwd en aan de andere kant (rechtsvoor) werd een ruimte voor een graanmalerij. van 13,5 m2 aangebouwd. Links van de magazijndeur werd een kap opgetrokken. Deze platte kap werd bedekt met mastiek.

Schuilhokje[bewerken]

Voor de tramreizigers werd aan de rechter zijgevel en tegen de gevel van de graanmalerij, een klein houten schuilhokje aangebracht waarvan vooral bij slecht weer gebruik gemaakt werd. Op 15 mei 1935 kwam er een einde aan deze dubbelfunctie, want toen is de tramlijn Asten - Helmond opgeheven.

Bestemmingsplan[bewerken]

In het bestemmingsplan Buitengebied van 1980 is het gebouw wegbestemd omdat het niet langer in gebruik was en leeg stond

Andere bestemmingen[bewerken]

  • In de jaren vijftig van de twintigste eeuw is het gebouw nog gebruikt door de Landbouwschool. De leerlingen kregen er praktijkles in het onderhoud en het gebruik van landbouwmachines. Daarna is het leeggekomen en vervallen.
  • Het gebouw deed eind jaren vijftig begin jaren zestig van de twintigste eeuw nog enige tijd dienst als opslagplaats voor Koolen conserven van Gerardus Johannes Koolen (1918-1990).
  • Het boerenbondsgebouw is anno 2015 in bezit van de heer J.G. Jacobs uit Vlierden. Hij heeft aan de voorzijde een houten schuilhokje aangebouwd zoals het er destijds uitgezien moet hebben.

In 2006 onderzocht hij bij de gemeente Deurne de mogelijkheid om in dit gebouw een theehuis met een wandelgroep te vestigen maar dit paste toen niet in het bestemmingsplan.

Historische betekenis[bewerken]

Het gebouwtje aan de huidige Brouwhuisweg in Deurne is van historische betekenis omdat het een van de weinige herinneringen aan de tramlijn Asten - Helmond is. Het gebouwtje is evenwel niet in gave toestand bewaard gebleven en heeft ook geen monumentenstatus.

Bron[bewerken]

  • Archief J.G. Jacobs in Vlierden

Situering[bewerken]

Feitelijk staat het gebouw op de hoek van Heibergweg en Bij Oostappen. Sinds enige tijd heet het stukje Bij Oostappen tot aan de kruising met de Brouwhuisweg ook Heibergweg.[1]

Bezig met het laden van de kaart...
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Veldbezoek, 11 augustus 2015.