Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Grenscorrectie van 1 januari 1968

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Bij de grenscorrectie van 1 januari 1968 werd het Vlierdens deel van Brouwhuis bij de gemeente Helmond gevoegd.


Een deel van Brouwhuis maakte sinds 1 januari 1926 deel uit van de gemeente Deurne. Volgens een artikel in het Land- en Tuinbouwblad van 29 december 1956 was er in 1956 al een poging gedaan om Brouwhuis in te lijven want daarin is vermeld dat de gemeenteraad van Deurne op 19 juni van dat jaar "eenstemmig tegen annexatie van Brouwhuis door Helmond" had gestemd.

27 december 1961 werd een herindelingsplan voor Helmond en omgeving gelanceerd, waarbij het hele dorp Brouwhuis bij Deurne zou worden gevoegd. Na beëindiging van de ten aanzien van dit plan (volledig) gevolgde procedure pleegde in december 1963 minister Toxopeus ter plaatse mondeling overleg met Gedeputeerde Staten en de betrokken gemeenten omtrent het voorstel.

Het plan werd ingetrokken en een commissie boog zich over het vraagstuk. Uiteindelijk kon die commissie zich geheel verenigen met een uitbreiding van Helmond met de de toevoeging van het dorp Brouwhuis aan Helmond.

Op 1 januari 1968 werden, na vier decennia discussie, zowel het Bakelse als het Vlierdense deel van Brouwhuis bij de groeikern Helmond gevoegd.