DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
maar niet voor ons!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo-clubkascampagne op
heemkundekring Deurne

Stem hier.

Kranenmortel (bedrijventerrein)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Bedrijventerrein Kranenmortel)
Ga naar: navigatie, zoeken

Kranenmortel is een bedrijventerrein in Deurne.


Historische ontwikkeling[bewerken]

Ligging[bewerken]

Het bedrijventerrein ligt ten oosten van de Liesselseweg en ten zuiden van de spoorlijn Eindhoven-Venlo, bovenop het zuidelijk deel van de Deurnese akker. Omstreeks 1960 werd een begin gemaakt met het aanleggen van het bedrijventerrein, nadat Deurnes' eerste bedrijventerrein, Grote Bottel, vol was. Hiervoor moest een belangrijk deel van de buurtschap Veldheuvel wijken.

Ingebruikname[bewerken]

Het oudste gedeelte is de zone langs de oostzijde van de Liesselseweg en het planmatig aangelegde terrein tussen Indumastraat en Energiestraat. ASW-apparatenfabriek betrok op maandag 17 februari 1964 als eerste onderneming een (Induma) “werkhal” op het nieuwe industrieterrein. De inmiddels gesloten Philips-fabriek) opende op 19 juni 1964 haar poorten. Met name langs de Liesselseweg bleven echter nog lange tijd agrarische percelen in gebruik, tot ver in de jaren tachtig, zoals het terrein van Van de Weijer Carosserieën en Companion Callcenter.

Voltooiing[bewerken]

In de jaren negentig werd het bedrijventerrein min of meer voltooid, maar incidenteel wordt er aan de oostelijke rand nog gebouwd.

Straatnamen[bewerken]

De straten op het bedrijventerrein zijn naar termen genoemd die te maken hebben met het thema energie, namelijk Voltstraat, Energiestraat, Ohmstraat, Wattstraat, Geijzerstraat, Indumastraat en Amperestraat. Naast de Liesselseweg is de Doctor Huub van Doorneweg, een parallelweg langs de spoorlijn, de belangrijkste ontsluitingsweg.

Naamgeving industrieterrein[bewerken]

Aan de oostzijde lag tot 2009 nog de (buurtschap) Kranenmortel waar het bedrijventerrein naar genoemd is. Bij deze buurtschap ligt het sportpark Kranenmortel, waar onder meer SV Deurne haar thuisbasis heeft.