U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Philips Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opening van Philips Deurne 19 juni 1964
Foto gemaakt in een van de produktiehallen van Philipsvestiging in Deurne (jaar: 1964), Foto: Philips Company Archives
Luchtfoto Philips aan de Liesselseweg in Deurne (jaar 1976). Foto: Philips Company Archives

In de vestiging Philips Deurne, die van 1962 tot 2009 bestond, werden onder meer toevoerdraden voor gloeilampen gefabriceerd.

Arbeidsmarkt[bewerken | brontekst bewerken]

De situatie op de arbeidsmarkt in Nederland leidde vanaf 1946 tot een geografische spreiding van bedrijven. Het werk werd naar de mensen gebracht. Zo ook in Deurne.

Frits Philips[bewerken | brontekst bewerken]

Het was Frits Philips zelf die op 22 februari 1961 in een persoonlijke brief Aan de Edelachtbare Heer Burgemeester van Deurne schreef: Hierbij doe ik U weten dat wij besloten hebben inderdaad binnenkort uitvoering te geven aan ons voornemen om in Uw Gemeente een onderdeel van ons bedrijf te vestigen. Vervolgens: Onze keuze is daarbij gevallen op een beperkte activiteit van een der afdelingen van onze Hoofd Industrie Groep Licht.

Philips Deurne een feit[bewerken | brontekst bewerken]

In 1962 werd de produktie van toevoerdraden overgebracht van Eindhoven naar Deurne. Op 19 juni 1964 opende Philips Deurne officieel haar poorten aan de Liesselseweg 141 met Piet Pero als eerste bedrijfsleider.

Artikel over komst Philips Deurne in het ED van 26-2-1961
Bedrijfsvignet van Philips Deurne

Tussen 1964 en 1970 werd de vestiging in Deurne uitgebouwd tot een zelfstandig bedrijf, met eigen magazijnen, bedrijfsmechanisatie, ontwikkelafdeling, administratie, planning, personeel- en organisatiedeskundigen. In 1970 werd de eerste koppeling gelegd met de draadfabriek, die sinds 1943 in Geldrop was gevestigd. Rond 1975 waren diverse hulpafdelingen reeds geïntegreerd, het duurde echter tot 1979 voordat besloten werd ook de productie-activiteiten van Geldrop over te brengen naar Deurne.

In 1980 werd het gebouw in Deurne uitgebreid. Vanaf 1 januari 1981 was ook de productie van manteldraden, vernikkelde draden en diverse andere draden in Deurne operationeel. De activiteiten groeide zo snel dat de in 1980 gebouwde hal in 1985 alweer uitgebreid moest worden. Het totale bedrijfsoppervlak kwam daarmee op 25.000 m² waarvan 9600 m² is bebouwd.

Zilveren jubileum[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het 25-jarig bestaan van Philips in Deurne in 1989 werd aan de Deurnese gemeenschap en gemeente een avondverlichting van de Sint-Williborduskerk in het centrum van Deurne aangeboden. Er was nogal wat weerstand tegen dit cadeau, niet alleen omdat het in de ogen van velen energieverspilling en lichtvervuiling was, maar ook omdat de gemeente voor de installatie en instandhouding zelf nog een flink bedrag moest bijlappen.[1]

Rond 1990 werkten er in totaal 300 mensen bij Philips in Deurne. Gezamenlijk maakten die meer dan een miljoen kg draad en bijna 4,5 miljard gelaste en gesneden produkten, welke hun weg vonden naar een vijftigtal landen verspreid over de hele wereld.

Teloorgang[bewerken | brontekst bewerken]

Philips Deurne gefotografeerd vanuit de lucht op 15 juli 2011. Een half jaar later waren alle gebouwen gesloopt. Foto gemaakt en ter beschikking gesteld door Johnny Vrijnsen

Daarna ging het, door verplaatsing van werkzaamheden naar Polen, alleen nog maar bergafwaarts totdat Philips Deurne uiteindelijk op 1 juli 2009 definitief gesloten werd. Het fabriekscomplex werd aan de gemeente Deurne verkocht. De gemeente liet alle gebouwen door de gebr. Aldenzee slopen hetgeen per 1 januari 2012 voltooid was.

De gemeente, de N.V. Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), en de Brabantse Herstructureringsmaatschappij Bedrijventerreinen B.V. (BHB) hadden op 6 juni 2011 al besloten om de Philipslocatie gezamenlijk te gaan ontwikkelen. Op 27 januari 2014 werd het bijna 2,5 hectare grote perceel door Knapen Trailers aangekocht. In oktober 2015 werd op die plek, in een geheel nieuw en modern pand, Knapen Trailers Service Centre en Trailned geopend.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • "Hemelsbreed" was een film over Philipsbedrijven in de Benelux die voor de geïnteresseerde Deurnenaar boven de 14 jaar op 23 september 1963 in Bio-Vink in twee voorstellingen van drie kwartier te zien was.
 • Eerste ondernemingsraad, werd op 7 april 1965 gekozen en geïnstalleerd. Zes mannen en een vrouw waren gekozen uit 99 kiesgerechtigden en gingen meepraten aan de directietafel.
 • In mei 1963 kreeg de Philips-vestiging in Deurne met 150 personeelsleden haar eigen personeelsvereniging.
 • Frans Kuunders van de afdeling toevoerdraden heeft in 1982, gedeeltelijk onder werktijd, ter verfraaiing van de fabriekshal waar hij werkte en met toestemming van de directie, een abstract schilderij van 2 bij 1,5 meter geschilderd.
 • De lichtfabriek in Deurne beschikte over een eigen bedrijfsvignet. Het basisconcept was voortgekomen uit een prijsvraag, gewonnen door Rob Van Hoey en werd verder uitgewerkt door Marketing Services van de Lichtgroep.
 • Interne communicatie vond plaats via een gedrukt "Informatieblad voor Philips Deurne" genaamd "Lichtflits".
 • In oktober 1985 schonk Philips Deurne acht prachtige lichtarmaturen aan de Stichting Muziekkiosk tbv de nieuw te bouwen muziekkiosk op de Markt.
 • Philips Deurne beschikte lange tijd over een personeelswinkel waar overigens ook Philips-medewerkers van andere vestigingen hun inkopen konden doen.
 • Voor zover bekend was de Philips vestiging in Deurne het enige bedrijf in de gemeente met een eigen bedrijfsbrandweer.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Archief Thijs Flipsen
 • Philips Company Archives
Bronnen, noten en/of referenties
 1. collectie Martien Keunen 1989-10-06 3