U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Doctor Huub van Doorneweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opening van de Dr. Huub van Doorneweg in oktober 1965 door burgemeester Frans Hoebens in het bijzijn van dr. Hub van Doorne.
Foto: collectie Ton Hartjens

De Doctor Huub van Doorneweg is genoemd naar de Deurnese industrieel en DAF oprichter Hub van Doorne.

Situering[bewerken | brontekst bewerken]

De Doctor Huub van Doorneweg ligt op het bedrijventerrein Kranenmortel in Deurne, begint bij de kruising Gerard Bildersstraat - Liesselseweg , vervangt deels de Clarinetweg en eindigt bij het fietspad naar de nieuwe kortere Clarinetweg. De weg loopt evenwijdig aan de spoorlijn Eindhoven-Venlo.
De Indumastraat en de Energiestraat monden uit op de Dr. Huub van Doorneweg.

Onthulling[bewerken | brontekst bewerken]

Hub van Doorne, die het straatnaambordje zelf onthulde nadat besloten was de weg naar hem te vernoemen, zag dat zijn voornaam onjuist geschreven was. De gemaakte fout is nooit hersteld maar is bij het Hub van Doornepark ook niet opnieuw gemaakt.

Ook Tilburg, de stad waar de VDT-fabriek gevestigd werd, eerde Hub van Doorne met een “Doctor Hub van Doorneweg”.

Historische context[bewerken | brontekst bewerken]

  • Parallelwegen zijn een veelvoorkomend fenomeen langs spoorwegen. De Textielstraat, Tramstraat, Amstel en Parallelweg in Deurne zijn daar ook voorbeelden van. De Doctor Huub van Doorneweg is met zijn huidige tracé, inclusief het van de spoorweg afbuigende gedeelte aan de westzijde, dan ook al in de 19e eeuw aangelegd.
  • Op 28 augustus 1930, toen er voor het eerst officieel de straatnamen in Deurne vastgelegd werden, werd er ook al een straat naar Hub van Doorne genoemd namelijk de Van Doornestraat. Lang heeft de “Van Doornestraat” het echter niet volgehouden want bij een raadsbesluit van 7 november 1930 werd de straat omgedoopt in “Lindenlaan”.