Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Markt (na 1940)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 12 nov 2013 om 14:32
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Referentiepand op deze foto is Bio-Vink. Hub van Doorne kocht Café-zaal Jonkers en op 14 november 1941 werd de door Jos Deltrap ontworpen / verbouwde schouwburg en bioscoop, die door de familie Vink geëxploiteerd werd, door burgemeester Lambooij geopend. Hoewel gelegen aan de Helmondseweg was het zeer gezichtsbepalend voor de Markt in Deurne

De Markt van Deurne was na 1940 een plein voor het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Deurne, Postkantoor en de Sint-Willibrorduskerk. Het is veel groter dan de Markt van vóór 1895.


Situatie

De tegenwoordige Markt is een plein waarop de Stationsstraat, Helmondseweg, Visser, Kerkstraat, Molenstraat, Oude Martinetstraat en Raadhuisstraat uitkomen. Aan de Markt staan de middeleeuwse Sint-Willibrorduskerk, het gemeentehuis uit 1895 en het kort daarop gebouwde postkantoor.

Ontwikkeling

Verkeerssituatie

De Markt was van oudsher onderdeel van de verbindingsweg tussen Helmond en Venray. De Helmondseweg was destijds een provinciale weg en liep vanaf de Rakt tot aan het pand Markt 10 (Herberg De Gouden Leeuw en later Modemagazijn De Zon). De koetsen, rijtuigen, fietsen of motorfietsen op dit traject kwamen allemaal over de Markt. Dat was gunstig want dat leverde extra gasten voor de diverse horecabedrijven aan de Markt. In de jaren na de Eerste Wereldoorlog groeide het autobezit al. Aanvankelijk werd de auto een vervanger voor de koets, rijtuig, fiets of motorfiets, vanaf 1923 werd de auto ook een vervanger voor het spoor en het paard en wagen. Dat leidde vanaf de jaren vijftig van de twintigste eeuw tot massamotorisering en een grote verkeersstroom over Markt en dat was niet langer houdbaar. Vandaar dat reeds in 1962 begonnen werd met de aanleg van de Helmondsingel met het doel om het intensieve verkeer uit het centrum van Deurne te kunnen weren. In 1964 is het beheer en het onderhoud van de Helmondseweg door de provincie aan de gemeente Deurne overgedragen. De bestaande verkeersmaatregelen verloren daardoor hun rechtsgeldigheid en moesten opnieuw, nu door de gemeenteraad, worden vastgesteld. B. en W. maakten toen van die gelegenheid gebruik om van de Markt een gewone rotonde te maken.

Evenemententerrein

De verkeersarme Markt onderging daardoor in het laatste kwart van de 20e eeuw een belangrijke functiewijziging. Naast de weekmarkt, die al vele decennia op de Markt ter vervanging van de jaarmarkten werd gehouden, vormt het plein ook steeds meer het locale evenemententerrein. De kermis vormt wellicht wel de oudste vorm van vermaak op het plein. Onder meer een belangrijk deel van Koninginnedag 1986, met Koningin Beatrix als voornaamste gast, vond hier plaats. Jaarlijks wordt hier o.a. de Nacht van het Witte Doek en om het jaar het IJsfestijn georganiseerd en was de Markt tot 2011 ook de startlocatie en finishplaats voor de Deurnese Fiets4Daagse De Peel.

In 1985 werd de nieuwbouw achter het gemeentehuis opgeleverd. Hierbij werd tevens de Raadhuisstraat aangelegd, de zevende straat die op de Markt uitkomt.

De kiosk, waarvan de eerste steen op 29 oktober 1985 werd gelegd, was vele jaren een gezichtsbepalend element op de Markt.

Bronnen, noten en/of referenties