Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Fietsvierdaagse De Peel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Fiets4Daagse De Peel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fietsters op een route in 1977
Logo van Fiets4Daagse De Peel vanaf het jubileumjaar 2015
Logo van Fiets4Daagse De Peel van 2010 tot 2015
Eerste logo van Fiets4Daagse De Peel in Deurne. Foto ter beschikking gesteld door het F4D-archief
Eerste programmaboekje van Fiets4Daagse De Peel (Uitgever gemeente Deurne). Foto ter beschikking gesteld door het F4D-archief
Vijfentwinig jaar Fietsvierdaagse, klik op het icoon voor de namen

Fietsvierdaagse De Peel (Fiets4Daagse De Peel) is een groots opgezet fietsevenement dat bestaat uit vier dagen recreatief fietsen met startplaatsen in Deurne, Meijel, Stiphout en Weert en vindt vooral plaats in het buitengebied van de vier startplaatsen. Het evenement is verdeeld in vier verschillende trajecten, één voor iedere dag van het evenement en wordt elk jaar gehouden in de maand juli.

Medaille fietsvierdaagse deurne 1995.jpg

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

De organisatie is in handen van de Stichting Fietsvierdaagse De Peel de lokale werkgroep van elke startplaats zorgt dat de 7-10.000 deelnemers vier dagen lang tochten kunnen maken van naar keuze 30, 45 of 60 kilometer per dag. De organisatie wordt mede mogelijk gemaakt door honderden vrijwilligers.

Routes Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De Fietsvierdaagse De Peel wordt sinds 1976 georganiseerd. De fietsroutes voeren onder andere door de Peel, de Maasvallei, de Kempen en door Belgisch Limburg. Dit is afhankelijk van de gekozen startplaats. De routes zijn beschreven en bewegwijzerd. Wanneer de deelnemers minimaal drie van de vier dagen hebben afgemaakt en alle controlepunten zijn gepasseerd, krijgen ze een onderscheiding in de vorm van een medaille.

Deurnese routes[bewerken | brontekst bewerken]

Het doel is niet binnen een bepaalde tijd de eindstreep te halen, maar van de natuur te genieten en de tocht af te maken. Het Deurnese landschap is rijk aan fietspaden, waar de deelnemers niet door auto's en ander verkeer gestoord worden. Dit onderdeel van de fietsvierdaagse wordt georganiseerd door de Werkgroep Deurne, die onder andere de door de deelnemers te volgen routes opzetten. Start en finish zijn in Deurne op het marktplein.

Doelgroep[bewerken | brontekst bewerken]

De fietsvierdaagse is een familie- en vriendenevenement dat vooral goed bezocht wordt door vijftig-plussers die meer vrije tijd hebben of met pensioen zijn. Jongeren en kinderen doen vooral in gezinsverband mee.

Nevenactiviteiten[bewerken | brontekst bewerken]

In Zuid-Nederland is de Fietsvierdaagse De Peel het bekendste fietsevenement. Naast het fietsen worden er allerlei nevenactiviteiten georganiseerd. Het evenement is één van de belangrijkere evenementen voor de horeca in de hele regio.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Fiets4Daagse De Peel werd op 21, 22, 23 en 24 juli 1976 voor de eerste keer in Deurne gehouden en groeide sindsdien uit tot een jaarlijks terugkerend toeristisch fietsevenement met meerdere startplaatsen, een van de grootste van Nederland.

In 1976 kon er nog alleen vanuit De Vierspan in Deurne gestart worden en er was maar een keuze uit twee afstanden namelijk 40 of 80 kilometer per dag. Het fietsevenement was een idee van enkele leden van wielerclub Aan de Wielen uit Aarle-Rixtel en een initiatief van de gemeente Deurne dat in samenwerking met de sportraad en gesteund door enkele leden van wielerclub DTS, de organisatie op zich nam. Het secretariaat werd gevormd door de ambtenaren van afdeling Welzijn (afd. III-D) in het gemeentehuis.

Het inschrijfgeld voor de vier dagen bedroeg toen tien gulden (per dag 2,50 gulden). Op het voetbalveld van SJVV was een speciale camping ingericht waar de deelnemers voor vijfentwintig gulden vier dagen lang konden kamperen. De gemeente Deurne gaf ook een speciaal programmaboekje uit, naar later bleek, het eerste uit een lange reeks.

Op 27 december 1977 nodigde de gemeente Deurne vrijwilligers die eerder bij de organisatie betrokken waren bij het organiseren uit om zitting te nemen in het comité Fietsvierdaagse De Peel 1978. De eerste vergadering vond plaats op 11 januari 1978 in het gemeentehuis.

Het logisch vervolg was de oprichting van een stichting. Het fietsevenement is in 1979 voor het eerst onder de verantwoordelijkheid van de pas opgerichte “Stichting Fietsvierdaagse De Peel” georganiseerd. De stichtingsakte werd verleden op vijf juli 1979. In dat jaar konden deelnemers ook voor het eerst een keuze maken uit drie afstanden (40, 60 en 80 km).

Speciale camping[bewerken | brontekst bewerken]

De verhuizing van de speciale camping in 1980 naar sportpark Kranenmortel was maar van korte duur want in 1982 verhuisde die weer naar sportpark “Hogezijde” van SPV in Vlierden daar zou die blijven tot en met de editie van 2009. Het Algemeen Bestuur (AB) had besloten vanaf 2010 geen speciale camping meer in te richten.

Chronologie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1976: De gemeente Deurne organiseerde de eerste “Fietsvierdaagse De Peel” (met startplaats aan het gemeenschapshuis De Vierspan.
  • 1977-1978: de gemeente Deurne nodigde vrijwilligers uit om zitting te nemen in het “comité Fietsvierdaagse De Peel 1978”
  • 1979: Oprichting “Stichting Fietsvierdaagse De Peel”
  • 1982: Bij wijze van experiment kon er een dag vanuit Gemert vertrokken worden.
  • 1985: Venray werd als tweede startplaats toegevoegd. (met vier tochten van 40 km die vertrokken vanuit de Stadsschouwburg. Later werd dat het Boschveld-College vervolgens schouwburg “De Beejekurf”.
  • 1989: Helmond werd als derde startplaats toegevoegd (met vertrek- en eindpunt ’t Speelhuis). Later werd dat de Gaviolizaal. In 1996 werd de startplaats verlegd naar ’t Aambeeld in Stiphout.
  • 1992: Meijel werd als vierde startplaats toegevoegd (met vertrek- en eindpunt gemeenschapshuis ’t Kloster)
  • 1997: Venray viel af als startplaats en ging als zelfstandige organisatie verder.
  • 1998: De Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) kende in dat jaar twee sterren toe aan Fiets4Daagse De Peel omdat het evenement volledig voldeed aan de door haar gestelde criteria.
  • 2000: Weert werd als vierde startplaats toegevoegd (met vier tochten van 40 km die vertrokken vanuit het Bisschoppelijk College.
  • 2002: Na 26 edities met De Vierspan als startplaats werd de Deurnese start van de vierdaagse verplaatst naar het gemeentehuis aan de Markt"
  • 2009: In juli begon Theo Vosmeer, met gebruikmaking van "mindmapping software", een onderzoek naar de behoefte en de specificaties voor een gemoderniseerde fietsvierdaags-website. Dat leidde in mei 2010 tot de ingebruikname van een nieuwe moderne website, inclusief e-mailer module, Content Management Systeem (CMS) en met online deelname-registratie.
  • 2010: In het voorjaar werd de naam van het fietsevenement gemoderniseerd in Fiets4Daagse De Peel. De 35e editie van het evenement vond voor het eerst plaats zonder speciale F4D-camping.
  • 2011: Als een van de weinige organisaties kreeg de Stichting Fiets4Daagse De Peel in 2011 de drie sterren kwaliteitsstatus van de Nederlandse Toer- en Fietsunie (NTFU).
  • 2012: De Deurnese startplaats werd verplaatst van het gemeentehuis aan de Markt naar zalen Van Bussel in de Sint-Jozefparochie.
  • 2013: Tijdens de slotdag van de Fiets4Daagse De Peel op vrijdag 5 juli 2013 werden er in Deurne diverse prijzen uitgereikt. Er was een gratis loterij, een kinderroutequiz, een fotoquiz en kleurplatenquiz.
  • 2015: Jubileumjaar: 40 jaar geleden dat de F4D in Deurne werd opgericht. Dit feit werd in Deurne in prima weersomstandigheden groots gevierd.

Amateurbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

In 2000 vierde de stichting Fiets4Daagse De Peel haar 25-jarig bestaan in Deurne. Amateurfilmer Jan Kuijten maakte een collage van sfeerbeelden, inclusief de viering van het 25-jarig bestaan. De beelden werden ter beschikking gesteld aan het filmarchief van heemkundekring H.N. Ouwerling.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Informatie verkregen uit het archief van Fiets4Daagse De Peel in Deurne.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]