U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Modemagazijn De Zon

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Modemagazijn De Zon
foto collectie mevrouw Wouters-Ketelaars
Modemagazijn De Zon, interieur.
Opening van de nieuwe winkel met vijf dochters Hendrickx.
Foto collectie P. van den Broek-Verbakel
32.151.jpg

Modemagazijn De Zon verrees in 1933 op het huidige adres Markt 10 nadat het eeuwenoude pand van herberg De Gouden Leeuw was afgebroken.


Dinsdag 28 maart 1933 werd de herberg en uitspanning De Gouden Leeuw met aangrenzende gebouwen en bouwterreinen publiek verkocht. Eigenaar werd, voor de som van 14.450 gulden, de heer Jacques Fonck die sinds 1924 in Venray reeds een manufacturenmagazijn onder de naam De Zon dreef.[1] Gertrude Sliepen uit Venray was als winkelmeisje werkzaam in de Deurnese vestiging van Jacques Fonck. Ze kon later, samen met haar man Willem Hendrickx, de winkel van Fonck overnemen.

Het gebouw was ontworpen door architect Jos Deltrap en de aanbestedingsprocedure voor de bouw van het pand werd gestart op maandag 31 juli 1933 ten koffiehuize van den heer Haldermans. Op donderdag 10 augustus 1933 werd de bouw van modemagazijn De Zon gegund aan J. van de Mortel, die met 12.589 gulden de laagste inschrijver was.[2]

In 1945 trouwde de schilder Cor Ketelaars met Lies Hendrickx en zij namen als tweede generatie de zaak later over. Het echtpaar kreeg een dochter en enig kind Ine en het lag voor de hand, dat ze als derde generatie de zaak later zou overnemen.

In 1971 trouwde Ine met Jos Braam uit Zeddam en was de derde generatie een feit. Na een eerdere verbouwing in 1963 werd het pand in 1979 door Jos en Ine opnieuw aangepast. Zowel het exterieur als het interieur werd verruimd en kreeg een modernere uitstraling. Kende de zaak voor die tijd een verkoopoppervlakte van 190 m² en 60 m² magazijnruimte, na deze verbouwing kon men over 320 m² verkoop- en 150 m² magazijnruimte beschikken.

Volgens het handelsregister van de Kamer van Koophandel werd de winkel per 4 maart 1986 opgeheven.

Modemagazijn De Zon was 52 jaar een begrip in Deurne en omstreken.

Vanaf 2001 tot 2019 was er een filiaal van de ABN-Amro bank gevestigd.

Bronnen, noten en/of referenties