DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo ClubSupport op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne
Raboclubsupport.png

Rakt

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Rakt is de naam van de plaats waar de Oude Aa de Helmondsingel kruist en de wijde omgeving daarvan.


De brug die hier vroeger in de oude weg lag heet op de kadasterkaart van 1832 al Raaksche Brug. In de eerste helft van de 19e eeuw waren in deze omgeving nog volop heide en stuifzand te vinden. Op de Historische topografische Atlas Noord-Brabant ± 1836-1843 wordt het gebied ten zuidwesten van de brug aangeduid als De Raakt.

Voor een mogelijke verklaring van de herkomst van de naam legt Spamer verband tussen de het woord 'Racker', waarmee in het Duits van rond 1500 de beul werd aangeduid, en de galg die nog tot rond 1800 zo’n 500 meter oostelijk van de Raaksche Brug stond. Het Nederlandse woord 'rakker' betekende oorspronkelijk beulsknecht. Mogelijk dat die galg en de functionaris die er bij hoorde de naamgevers van Rakt en Raakt waren.[1] Een tweede plausibele verklaring is een afleiding van het woord rak, dat rechte (water)loop betekent. De Aa zou hier in het verleden mogelijk een opmerkelijk recht verloop hebben gekend. Gezien overeenkomsten met andere waternamen, zoals die van het Damrak in Amsterdam, is de tweede optie het waarschijnlijkst.

De vroegste vermelding van de naam Rakt is van 1615, toen twee Deurnese borgemeesters in het openbaar de aanbesteding deden tot het bouwen van een nieuwe brug over de Raecktse Loep, zoals de Oude Aa herhaaldelijk genoemd wordt.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Ton SpamerEen karretje op den zandweg reed…, Deurnese toponiemen uit de periode 721-1900, Deurne, 2010.