U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Woningbouwvereniging Bergopwaarts

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo Bergopwaarts Parallelweg
Logo Bergopwaarts 1993
Logo Bergopwaarts 2005


Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Woningbouwvereniging Bergopwaarts in Deurne werd in 1920 opgericht onder de naam: Roomsch Katholieke Woningbouwvereniging Bergopwaarts.


Een handvol vrijwilligers uit de Zeilberg richtte in 1920 de R.K.Woningbouwvereniging 'Bergopwaarts' op. In december van dat jaar diende de woningbouwvereniging bij de gemeente Deurne en Liessel een aanvraag in voor rijkssteun van de bouw van 20 arbeiderswoningen en voor een perceel grond van de gemeente om dat in erfpacht te mogen ontvangen voor de oprichting van die woningen. Omdat er meer aanvragen voor een woning waren binnengekomen werd er besloten om het aantal tot 30 uit te bereiden.

Eerste huurders[bewerken | brontekst bewerken]

De vereniging begon in 1921 met de bouw van haar eerste complex woningen: voor de ene helft aan de Pannenschop en voor de andere helft aan de Hagelkruisweg De eerste woningen werden op 25 januari 1922 door aannemer M. van de Mortel opgeleverd. Het waren een zestal dubbelwoningen, waarin grote arbeidersgezinnen gehuisvest konden worden. De Zeilbergse bevolking ging de straat ”Bergopwaarts”, naar de woningbouwvereniging, noemen.

Oprichtingsbestuur[bewerken | brontekst bewerken]

De allereerste bestuursleden in 1923 waren Lambertus Koppens, Hein Munsters en Johannes Coppus. De vereniging kende na haar start met de bouw van 20 arbeiderswoningen tot 1954 geen enkele groei. Het Gemeentelijk woningbedrijf van Deurne wilde zelf bouwen en hield de boot af.
Bergopwaarts beheerde de eerste 25 jaar van haar bestaan slechts een handjevol woningen. Pas na 1954 kwam er een enorme groei aan woningbouw in Deurne. De gemeente Deurne aan de ene kant en Bergopwaarts aan de andere kant bouwden tot 1972 in feite ieder een eigen woningbestand op.

40-jarig bestaan[bewerken | brontekst bewerken]

Op 20 juli 1960 werd het 40-jarig bestaan van Bergopwaarts gevierd met de oplevering van de door de Helmondse Courant genoemde jubileum-huizen langs de spoorlijn Venlo-Eindhoven (Parallelweg). In een herdenkingsbijeenkomst werd hulde gebracht aan Hein Munsters die vanaf de oprichting in 1920 deel uitmaakte van het bestuur.

Houtenhoek[bewerken | brontekst bewerken]

Een groot nieuwbouwproject in de jaren zestig werd de wijk Houtenhoek. In vijf jaar tijd werden in Houtenhoek ruim 300 ruime, gelijkvormige gezinswoningen gebouwd, geheel conform de behoefte van de woningzoekenden.

d'Ekker[bewerken | brontekst bewerken]

De jaren zeventig begonnen voor Bergopwaarts met het bouwplan d'Ekker met ruim honderd woningen in laagbouw.

Koolhof[bewerken | brontekst bewerken]

In de nieuwe wijk Koolhof werden 104 woningen aan de Amer en Dintel gebouwd;

Heiakker[bewerken | brontekst bewerken]

In het eerste gedeelte van het uitbreidingsplan Heiakker bouwde Bergopwaarts ongeveer 216 woningen bestemd voor verschillende bevolkingsgroepen zoals jongeren, bejaarden en gezinnen. De 4000e woning van Bergopwaarts werd in 1986 feestelijk opgeleverd in deze wijk.

Sint-Jozefparochie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1981 kreeg de woningbouwvereniging de gelegenheid het voormalig Sint-Jozefklooster in de Sint-Jozefparochie te kopen. Op zaterdag 2 oktober 1982 werd het gebouw officieel door burgemeester Van Genabeek geopend.
Vanaf 1985 kwam een grotere vraag naar seniorenwoningen en zo werd er een aantal gebouwd aan het Willibrordusplantsoen en aan het Zonneland.
In 1994 kwam op de plaats van het Sint-Jozefklooster aan de Kloosterstraat een gloednieuw, modern pand. Tijdens deze nieuwbouw hield de woningbouwvereniging kantoor aan de Einsteinstraat 6 in Vlierden.

Bergopwaarts was tot het einde van de vorige eeuw altijd een vereniging in sociale woningbeheer, nu staat het te boek als een maatschappelijke vastgoedonderneming en had in 2010 totaal bijna 5.000 woningen in haar bezit. Behalve het verhuren van woningen, laat Bergopwaarts ook nieuwe woningen bouwen.

Bergopwaarts was tot het einde van de vorige eeuw altijd een vereniging in sociale woningbeheer, nu staat het te boek als een maatschappelijke vastgoedonderneming. In 2009 werden in totaal 240 nieuwe woningen gerealiseerd. Daarvan waren twee derde huur- en een derde koopwoningen.

Na de verhuizing uit de St.Jozefparochie was Woningbouwvereniging Bergopwaarts verdeeld over drie locaties. Het bestuurscentrum was gevestigd boven de bibliotheek aan de Markt, de woonwinkel aan de Molenstraat en het boekhoudkundige gedeelte bevond zich in Helmond. In juli 2010 vierde men haar negentigjarig bestaan en eind 2010 sloot Bergopwaarts haar drie locaties en verhuisde naar het nieuwe gebouw aan de Dunantweg 10.[1]

Bestuurders Bergopwaarts vanaf 1920[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzitter:

Directeur:

  • 1976-1986 J. de Graad
  • 1986-1998 J. van der Zanden
  • 1998-2005 H. (Henriëtte)Maas
  • 2005-2006 C. (Cor) Snoeijs (bestuurder a.i.)
  • 2006- C.W.J. (Chris) Theuws

Ledenraad[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 is de algemene ledenvergadering van Bergopwaarts omgezet in een ledenraad. Alle huurders van Bergopwaarts zijn sindsdien lid van de vereniging, en kunnen eenmaal per vier jaar de ledenraad kiezen. De ledenraad bestaat, anders dan de oude ledenvergadering, uitsluitend uit huurders van Bergopwaarts.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jubileumgids Bergopwaarts 1920-1995 - "Als het om wonen gaat" door J. van Geenhuizen, H. Geertsen, E. Masselink en medewerkers van Woningbouwvereniging Bergopwaarts



Bronnen, noten en/of referenties