U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Egidius Hubertus Maria Snellen (1931-2014)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Egidius Hubertus Maria Snellen
01.332.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Egidius Hubertus Maria Snellen
Roepnaam Gido
Geboorteplaats Hilversum
Geboortedatum 10 juli 1931
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 13 april 2014
Partner(s) Els de Wolff
Beroep(en) leraar
Echtpaar Gido en Els.
Foto: collectie Bert Beulens.

Egidius Hubertus Maria (Gido) Snellen (1931-2014) was vanaf 1966 verbonden aan het Pius XII-college en het Peellandcollege, aanvankelijk als leraar aardrijkskunde, later ook als schooldecaan en sinds 1974 als conrector.


Hij was een zoon van tapijtontwerper en tekenaar Hubertus Aloijsius Snellen (Hilversum 1896-1964 Hilversum) en Jacoba Maria Smit (Amsterdam 1897-).

Gido huwde met Els de Wolff. Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren:

  1. Maartje
  2. Otto

Gido Snellen behaalde in 1952 zijn onderwijsakte, in 1955 de akte "Artikel Jll" en in 1965 de akte Aardrijkskunde MO. Hij werd in 1956 als leraar aangesteld in Amsterdam en werkte vervolgens als leraar in het voortgezet onderwijs in Dongen, Apeldoorn, Enschede, Noordwijkerhout en tenslotte vanaf 1966 aan het Pius XII-college in Deurne. Een groot deel van zijn leven woonde hij in Vlierden.

Hij was een deskundig en enthousiast docent, die steeds erg veel plezier heeft beleefd aan het onderwijzen en begeleiden van jonge mensen. Daarnaast boeide hem de schoolleiding en de organisatie van grote evenementen. Van zijn capaciteiten op dat terrein heeft de school dankbaar kunnen profiteren. Hij heeft vele tientallen schoolreizen georganiseerd naar de meest uiteenlopende bestemmingen in Europa. Ook bij grote festiviteiten en bijeenkomsten zoals de opening van het nieuwe schoolgebouw aan de Burgemeester Roefslaan, jubileumvieringen, activiteitenweek, onderwijscongressen en studiedagen kwam zijn organisatietalent goed van pas.

Als lid van de schoolleiding heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd op verschillende beleidsterreinen; zo was hij onder andere verantwoordelijk voor een aantal geslaagde bouwkundige projecten.

Ook buiten het onderwijs was Gido Snellen op diverse maatschappelijke terreinen actief. Zo was hij in de periode 1970-1982 namens de politieke groepering Gemeentebelangen lid van de raad van de gemeente Deurne. Toen Gemeentebelangen in 1981 werd opgeheven sloot hij zich aan bij D'66 en trok hij zich terug uit de gemeentepolitiek. Daarnaast was hij lid van de Raad van Toezicht van Woningbouwvereniging Bergopwaarts (later ook bestuurslid en voorzitter (van 1983 tot 1987) van deze vereniging), lid van de Streekraad Gewest Helmond, bestuurslid van A.O.R. en van het O.C.G.H. Hij was meer dan tien jaar lid van het Bestuur van het Anjerfonds Noord-Brabant. Hij maakte ook deel uit van de organisatie van de culturele manifestatie Rond de Wieger.

Heel veel andere clubs, instellingen en verenigingen in en buiten Deurne, hebben mogen profiteren van zijn deskundigheid, zijn enthousiaste toewijding en belangeloze inzet.

Het was de bedoeling om de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau al op 6 november 1992 uit te reiken bij zijn pensionering en afscheid als conrector van het Peellandcollege. Dat ging echter niet door en zou toen op 29 april 1993 tijdens de "lintjesregen" gebeuren. Ook die datum moest worden verschoven omdat Gido Snellen toen in het buitenland verbleef. Op donderdag op 3 juni 1993 kon dan eindelijk de bijbehorende versierselen en de oorkonde door burgemeester Smeets in de aula van het Peellandcollege overhandigd worden.