U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Wiemel (straat)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Wiemel met nog de oude woningen.
Zicht op later De Wever, gezien vanuit de Molenstraat. Aan het einde van de straat links is winkelcentrum De Martinet nog te zien.
Detailkaart van de Wiemel van rond 1948.
Klik op het icoontje voor meer informatie

De Wiemel is de vroegere naam van de Wever, de verbindingsstraat tussen de Molenstraat en de Schoolstraat en is vooral bekend vanwege de politieke moord op Jacob Geurts in 1670 en de roofmoord op Pietje Munsters in 1914.


Vroegere benamingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het straatje zelf bestond al in de Middeleeuwen en stond toen bekend als de Hoevepad.

Latere benamingen voor deze straat waren de Wiemelstraat en de Korte Schoolstraat.
In 1930 werd bij raadsbesluit bepaald dat de naam die het straatje in de volksmond had, de Wiemel, niet de officiële naam zou worden. Als officiële naam werd Korte Schoolstraat vastgesteld. Dit verwees naar de school aan de toenmalige Schoolstraat, de huidige Martinetstraat.

Bij raadsbesluit van 23 december 1953 werd de straat weer officieel genoemd als de Wiemel. In de jaren 1970 werd deze gewijzigd in de Wever. Nog slechts enkele panden op de hoek met de Molenstraat, gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw, herinnerden tot 2009 nog aan het rijke verleden van dit straatje, alsmede het huis op de hoek met de Martinetstraat op huisnummer 11, daterend uit het einde van de negentiende eeuw. Als gevolg van de nieuwbouw van winkelcentrum de Wolfsberg zijn toen de laatste oude panden aan deze straat gesloopt. Het beschermde monument op de hoek van De Wever en de Martinetstraat blijft gehandhaafd, maar wordt wel omringd door hoogbouw.

Vroegste vermelding[bewerken | brontekst bewerken]

De ouderdom van de straatnaam Wiemel of varianten daarvan is niet bekend, maar hoogstwaarschijnlijk is de naam pas in de negentiende eeuw ontstaan.
De vroegst bekende vermelding van deze straat is van juli-september 1851 toen de gemeente Deurne vrouw Adriaans in de Wiemelstraat financieel ondersteunde met 50 cent.

Moord op Pietje Munsters[bewerken | brontekst bewerken]

De straat verwierf bekendheid door de moord die in deze straat in 1910 plaatsvond en waarbij Pietje Munsters om het leven kwam. Voor een uitgebreid artikel over deze moord zie: moord op Pietje Munsters.

Deze moord was de inspiratiebron voor het boek De Goede Moordenaar van Antoon Coolen.

Moord op Jacob Geurts[bewerken | brontekst bewerken]

Er werd op de hoek van deze straat met de Martinetstraat al eerder een moord gepleegd. Het was de berucht moord op Jacob Geurts van 26 juli 1670. De weinig geliefde dorpsbestuurder Jacob Geurts van der Horst werd toen, waarschijnlijk door een politieke tegenstander, met een schot hagel in zijn rug om het leven gebracht. Voor een uitgebreid artikel over deze moord zie: moord op Jacob Geurts.

Wiemel[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Wiemel werd in de zeventiger jaren hergebruikt voor het gemeentelijk zwembad van Deurne, dat iets verder naar het zuiden aan de Molenstraat werd gebouwd. Dat zwembad, alhoewel niet meer in gemeentelijke handen, draagt nog altijd die naam.

Huisnummering 1950-1955[bewerken | brontekst bewerken]

In de periode 1950-1955 werd in de gemeente Deurne de oude wijkindeling van 1930 vervangen door de huidige adressering met straatnaam waarbij de even huisnummers aan de ene kant van de straat en oneven nummers aan de andere kant gesitueerd waren. Onderstaand ziet u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner. Als u op de zandloper klikt kunt u de betreffende kolom sorteren.

Hoofdbewoner. Oude nr Nieuw adres
Meulendijks, Josephus F.8 Wiemel 2
Goossens-Kroezen, wed. G. F.8a Wiemel 4
Frerichs, Theodorus W.J. F.8b Wiemel 6
Broek,van den Hendrikus M. F.10 Wiemel 8
Rooijackers, Petrus F.11 Wiemel 12
Heugten,van Josephus F.13 Wiemel 14
Bouwmans, Petronella Th. F.14 Wiemel 16
Rijt,van de Antonius F.15 Wiemel 18
Janssen, Lambertus J. F.16 Wiemel 20
Martens Johannes Chr. F.17 Wiemel 22
Manders Henricus F.18 Wiemel 24
Bezig met het laden van de kaart...