Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand. |
Technische school
Op 1 september 1950 ging de R.-K. Technische School Deurne, in de volksmand de ambachtsschool, van start met 57 leerlingen.
In 1945, direct na de Tweede Wereldoorlog, werd Hub van Doorne gevraagd om de besprekingen voor de heroprichting van een technische ambachtsschool, in plaats van de vooroologse gemeentelijke tekenschool, te steunen. Gesprekken vonden plaats op Doornehof en leidde er toe dat op 8 november 1948, in het bijzijn van pastoor Van Dinter en Kees van den Broek, de stichtingsakte van de Stichting voor een opleiding tot ambachtelijke mannelijke beroepen in Deurne kon passeren. Hub van Doorne was niet alleen mede-oprichter, maar ook bestuurslid van 1948 tot 1964. Op 1 september 1950 ging in de oude fratersschool aan de Visser de opleiding van start met dertig leerlingen in de vakken metaalbewerking en 27 in de vakken houtbewerking.[1]
Het stichtingsbestuur bestond uit de volgende personen:
- pastoor Van Dinter
- Kees van den Broek
- J. Beniers
- Willem Coolen
- Jos Coopmans
- Hub van Doorne
- J. van Wees
- burgemeester Roefs
De eerste directeur was Adriaan Moonen en werd geassisteerd door Jo Mooren, leraar houtbewerken, en de heer Van 't Hof (metaalbewerken). Laatstgenoemde werd na een jaar opgevolgd door de heer Meinze Pietersma. De eerste huisvesting was de oude jongensschool aan de Visser. De theorielessen werden door de heer Van der Sande, later de heer Van Berlo, gegeven in de zusterschool. De opleiding duurde toen nog twee jaar.
Op 30 mei 1953 werd de nieuwbouw aan de Haspelweg, getekend door architect Jos Deltrap, aanbesteed aan de firma Cuppen en Peelen uit Horst voor 314.718 gulden. De ingebruikname gebeurde door staatssecretaris dr. De Wael. Het aantal leerlingen groeide van 57 in het startjaar 1950 tot 277 bij het koperen jubileum. In 1955 werd de opleiding driejarig.
Avondonderwijs[bewerken | brontekst bewerken]
Leerlingen die de ambachtsschool met goed gevolg doorlopen hadden konden zich via cursussen aan de avondnijverheidsschool, die eveneens aan de Haspelweg gevestigd was, verder in hun vak bekwamen.
Chronologie[bewerken | brontekst bewerken]
- 8 november 1948: Akte van oprichting der school
- 1 september 1950: Start in de Visser met 57 leerlingen (30 timmeren en 27 bankwerken) onder de naam "R.K. Technische School-Deurne", in de volksmond "ambachtsschool".
- 15 oktober 1953: Eerste steenlegging van de r.-k. Technische School in de Helleman.[2]
- juli 1955: nieuwe school aan de Haspelweg met 177 leerlingen
- september 1966: uitbreiding met afdeling elektro
- 1969: nieuwbouw van aula en praktijkvleugel
- augustus 1972: fusie met Lagere Agrarische School (LAS), nieuwe naam "R.K. Sg. Dr. Hub Van Doorneschool"
- september 1973: uitbreiding met Individueel Technisch Onderwijs (ITO), totaal 603 leerlingen
- september 1975: uitbreiding met afdeling motorvoertuigen.
- 12 december 1983: houtbouw door brand verwoest
- september 1984: uitbreiding met afdeling consumptieve beroepen
- oktober 1986 start nieuwbouw houtbouw
- 1997: nieuwe naam Hub van Doornecollege
- juni 1997: fusie met Bernard Alfrink Mavo, Elkervoorde en Peellandcollege
- september 2010: verhuizing naar een nieuw gebouw aan de Vloeieindsedreef 1.
- Op maandag 28 augustus 2015 was er voor het publiek een laatste gelegenheid om herinneringen op te halen in de voormalige LTS gebouwen. Volgens plan gaan, behalve het hoofdgebouw, gymzaal en aula, de gebouwen in september 2015 tegen de vlakte.
Fotocollage[bewerken | brontekst bewerken]
Frans Versteeg, zoon van conciërge en later als administrateur Jan Versteeg, uit Heeze maakte op basis van foto’s uit het fotoarchief van heemkundekring H.N. Ouwerling de onderstaande fotocollage van het interieur en gebouwen:
Bronnen, noten en/of referenties
|