Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Helleman

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Met de Helleman wordt het gebied aangeduid tussen de Stationsstraat en de Helmondseweg, westelijk van de Heuvelstraat.


Vroeger strekte de Helleman zich ook nog uit ten noorden van de Helmondseweg, die volgens het kadastraal minuutplan in 1832 de Hellemanschedijk heette, tot aan de Zandbosweg. Ook het gebied rond de Schutsboom werd tot de Helleman getekend.[1] Door het gebied de Helleman liep voorheen de Hellemanse Loop, een rechte, gegraven afwatering.

Naamsverklaring[bewerken]

Ton Spamer heeft op goede gronden aannemelijk gemaakt dat de naam van de afwatering niet ontleend is aan die van de belendende percelen maar dat omgekeerd Helleman oorspronkelijk de benaming voor het loopje was en later is overgegaan op de aangrenzende gronden.

Een mogelijke verklaring van de herkomst van de naam wordt gegeven in een verkoopakte uit 1602, waarbij Aert Jansen Verhaegh aan Seger Jansen een stuk land in de Heelman verkocht. Daarbij werd genoteerd dat hij het stuk land eertijds gekocht had van Cornelis Golis, dat die het op zijn beurt verkregen had Jan Pieks, de man van Margriet Gelders, en dat het daarvoor van Gelder van Heel was.[2]

Vroegste vermelding[bewerken]

Een van de vroegste vermeldingen van de Helleman betreft een akte uit 1539 waarin sprake is van hen gedeelt van een stuck erfs metten tymeragien dair op staende, genaemt den Heelman [3]

Woningbouw[bewerken]

In de raadsvergadering van maandag 26 februari 1951 werd een krediet gevraagd om de gronden in dit gebied bouwrijp te maken. Het betrof het aanleggen van een riolering vanaf de boerderij van Harrie van de Vranden tot de Rijtvenseloop, het verbeteren van deze loop tot aan het Zandbos met daarbij het plaatsen van een pompinstallatie. Voor de bestrating vanaf Van de Vranden tot het terrein van de toekomstige R.-K. Technische School werd nog eens 60.000 gulden gevraagd.

Literatuur[bewerken]


Bronnen, noten en/of referenties
  1. 8-7-1884 - Provinciaal bestuur BHIC toegang 17 inv.nr. 6516
  2. 13-3-1602 RHCE Recht. arch. Deurne inv. nr. 85 deel 2 folio 5 verso
  3. 31-12-1539 RHCE Recht. arch. Deurne inv. nr. 73 blad 45