U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Johannes Jacobus Mathijs Maria Wasser (1922-1999)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johannes Jacobus Mathijs Maria Wasser
11.833.jpg
Foto: collectie Jan Steeghs
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Jacobus Mathijs Maria
Roepnaam Jo
Geboorteplaats Coevorden
Geboortedatum 29 september 1922
Overl.plaats Bakel
Overl.datum 22 maart 1999
Partner(s) Toos Smeets (1929-1998)
Beroep(en) winkelier, ondernemer
Stamboom.png Wasser
Voormalig warenhuis van Jo Wasser aan de Stationsstraat 65.
Foto: collectie Ton Hartjens

Johannes Jacobus Mathijs Maria (Jo) Wasser (1922-1999), was de eerste opvolger van het bekende Deurnese warenhuis met zijn naam.


Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was de oudste zoon uit een gezin van drie kinderen van Johannes Albertus Wasser (1891-1974) en Maria Catharina Louisa (Cato) van den Munckhof (1886-1954). Hij werd aanvankelijk ingeschreven als Marie Johannes Jacobus Wasser, maar later liet zijn vader voor hem en zijn broers zijn voornaam aanpassen en Marie/Maria als laatste voornaam plaatsen.[1]

Hij huwde met Toos Smeets, (Griendtsveen 18 december 1929 - Helmond 15 juni 1998), dochter van landbouwopzichter Peter Smeets (1897-1976) en Joanna Henrica (Jans) van der Heijden (1900-1948). Haar vader was afkomstig van Meijel.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn vader Johan wilde graag dat diens jongste zoon Wim de ijzerwinkel zou overnemen en dat Jo de winkel met huishoudelijke artikelen zou voortzetten. Wim had echter andere plannen en startte de Spako-Kookketelfabriek en daarom zette Jo de winkel voort die zijn vader in Deurne had opgericht.

De achtereenvolgende vestigingsadressen van de winkel waren:

Maatschappelijke betrokkenheid[bewerken | brontekst bewerken]

Jo had meestal een groot aandeel bij de organisatie van evenementen van de Deurnese middenstand zoals Mitex, Braderie 1955. Hij was ook vanaf de oprichting lid van de Mixed Hockeyclub Deurne. Ook was hij lid van de toneelvereniging Sint-Willibrordspelers.

Hij voelde zich nauw betrokken bij de stichting van de Heilige Geestparochie en de bouw van de noodkerk [2] en Heilige Geestkerk.

Natuurmens[bewerken | brontekst bewerken]

De natuur lag hem na aan het hart en door velen werd hij door zijn vergaarde kennis en passie beschouwd als een expert. Hij was een hartstochtelijk natuurfotograaf. Met zijn vrienden Johan Steeghs en Jan Vermazeren trok hij vaak de Peel in om natuurfoto's te maken. Jo Wasser was een van de oprichters van het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) afdeling Deurne in 1967.

Schrijver[bewerken | brontekst bewerken]

Minder bekend is dat Jo Wasser in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw in lokale kranten zoals het Land- en Tuinbouwblad diverse artikelen over allerlei uiteenlopende Deurnese onderwerpen schreef. Zo schreef hij onder andere een Historische kaleidoscoop in de braderiekrant die in september 1955 verscheen ter gelegenheid van de braderie die op 16, 17, 18 en 19 september in Deurne werd gehouden.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Nieuw Administratief Archief Deurne.
  2. Tegelijk met de afbouw van de noodkerk werden alle facetten van de werkzaamheden door Jo Wasser op film vastgelegd.