U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Pomp aan de Lagekerk

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voormalige Dorpspomp
Lagekerk waterpomp.JPG
Vroeger aan de Schoolstraat / Martinetstraat
Locatie 51.460703,5.792832
Gebruik Als straatmeubilair
Monument status Gemeentelijk monument
Onthulling waterpomp aan de Lagekerk in 2009.
Foto collectie Van Heugten
De rekening van W. Lutters van november 1865 voor het maken van putten in het Haageind, de Wiemel en de Lagekerk.
Betalingsopdracht rekening van W. Lutters voor maken van putten bestemd voor pompen.

De pomp aan de Lagekerk, in feite de pomp die vanaf 1952 aan de Schoolstraat, later de Martinetstraat dienst deed, werd op vijf juni 2009 op deze plek geplaatst.


De pomp, een zeshoekig bouwwerkje, was al lange tijd als watervoorziening buiten gebruik maar was nog steeds een tastbare herinnering voor de omgeving Schoolstraat, later Martinetstraat. Door de realisering van het winkelcentrum Wolfsberg kwam de pomp op de gemeentewerf terecht waar het bouwwerkje, een gemeentelijk monument, tijdens de opslag beschadigd raakte.

Het idee om de pomp aan de Lagekerk te herplaatsen was afkomstig van Peter van Kinderen. Eerder was voorgesteld om deze in de tuin van het heemhuis te plaatsen. De toenmalige voorzitter Theo van Daele van heemkundekring H.N. Ouwerling liet het er niet bij zitten en knapte de pomp samen met oud-metselaar Frans Pluijm eigenhandig op.

Na het Lagekerk-voorstel ontspon zich binnen heemkundekring een discussie over de vraag of aan de Lagekerk vroeger een pomp gestaan had. Berichten hierover van nog levende oudere mensen uit deze buurt bleken tegenstrijdig te zijn.

De Deurnese journalist Harry Swinkels sprak al in de Deurnesche Courant van vrijdag 9 februari 1945 over de oude pomp op het Lagekerkplein waar de schooljeugd zich vroeger vermaakte. Aan alle discussie kwam een einde toen Hans van de Laarschot, medewerker van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) in het gemeentearchief een rekening van W. Lutters uit 1865 vond, waaruit blijkt dat er toen putten werden geslagen aan de Wiemel, het Haageind en de Lagekerk ten behoeve van de pompen.

Wethouder Nicole Lemlijn onthulde de gerestaureerde pomp op zijn nieuwe plaats aan de Lagekerk op 31 juli 2009.DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Pomp aan de Lagekerk
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object In 2009 werd deze dorpspomp aan de Lagekerk geplaatst, ongeveer op de plek waar al in 1865 een put werd geslagen voor drinkwatervoorziening. Ook op het Haageind en bij de Wiemel (de huidige Wever) kwamen toen putten. Deze pomp dateert uit 1953 en stond eerst op de hoek Martinetstraat-Wiemel (nu Martinetplein-Wever). Daar moest deze wijken bij de afbraak van winkelcentrum De Martinet en realisering van het plan Wolfsberg.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 21.464.jpg
Getoond plaatje 21.464.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.460509° N, 5.791749° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.