U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Pomp aan de Schoolstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De handbediende waterpomp aan de Schoolstraat
Foto collectie Oudheidkamer
Dezelfde pomp, maar nu zonder lantaarn en met electriciteitspaal.
Foto collectie Jet Obers-van den Elzen

De vooroorlogse handbediende pomp aan de Schoolstraat was, tot de aanleg van de waterleiding, een van de watervoorzieningen in het centrum van Deurne.


In augustus 1866 werden door de 's-Hertogenbossche ijzergieterij Chevalier en Comp. aan de gemeente Deurne twee pompen geleverd. Deze kostten de gemeente destijds 82 gulden per stuk. Een van die pompen stond lange tijd op de hoek van de Schoolstraat en de Wiemel dicht bij de openbare school. Na de aanleg van de waterleiding in Deurne rond 1930 raakte de pomp haar functie kwijt maar bleef nog tot 1950 een tastbare herinnering voor de omgeving.

In 1953 werd op voordracht van de Bescherming Bevolking op die plaats een nieuwe pomp geplaatst om die bij eventuele calamiteiten te kunnen gebruiken. Die pomp werd gemetseld door Jac. Weerts van de gemeente Deurne, steenhouwer André Driessen van Steenhouwerij Driessen tekende voor de sierstenen. Smid Ties van Griensven maakte het smeedwerk en Henk Goossens was de loodgieter.

Het zeshoekige bouwwerkje, nu een gemeentelijk monument, moest rond 2006 wijken voor de realisering van het plan Wolfsberg en kwam beschadigd op de gemeentewerf terecht. In 2009 kreeg het gerestaureerde bouwwerkje een nieuwe plek op de plaetse aan de Lagekerk.