Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Hubertus Petrus Dominicus Beulens (1940)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Bert Beulens)
Ga naar: navigatie, zoeken
Hubertus Petrus Dominicus Beulens
Bert Beulens 2013.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Hubertus Petrus Dominicus Beulens
Roepnaam Bert
Geboorteplaats Breukelen-Nijenrode
Geboortedatum 4 augustus 1940
Beroep(en) leraar, correspondent, schrijver
Bert Beulens, tweede van rechts, als lid van het Literair café Deurne. Voor meer info over deze foto klik op het icoontje rechts.
Foto: collectie Bert Beulens

Hubertus Petrus Dominicus (Bert) Beulens was leraar in het middelbaar onderwijs en werkt(e) in het bedrijfsleven en als uitgever, journalist, publicist en copywriter.

Algemeen[bewerken]

Al in zijn jeugdjaren ontstond een grote belangstelling voor alles wat met cultuur heeft te maken. Tijdens zijn gymnasiumtijd begon hij met de aanleg van een knipsel- en tijdschriftenarchief (1954) dat in 2005 was uitgegroeid tot iets meer dan 1 miljoen artikelen, ondergebracht in de bibliotheek van het Peellandcollege. Toen de school verhuisde naar een nieuw gebouw, is het archief verdeeld onder vakcollega’s met uitzondering van de Deurnecollectie. Hiernaast bleef de verzameling over zeppelins in eigen bezit. Zijn interesse voor vreemde landen en culturen bracht hem al vroeg tot het verzamelen van ansichtkaarten.

Al in het begin van de jaren vijftig begon hij met het schrijven van gedichten en artikelen en publiceerde deze in schoolkranten, vanaf 1957 in dag- en weekbladen en tijdschriften. In 1958 werd hij medewerker van het Dagblad voor Amersfoort, een jaar later van de VPRO. Vanaf datzelfde jaar werkte hij mee aan het samenstellen van tentoonstellingen en het organiseren van manifestaties en organisaties zoals Jeugdstad Amersfoort die een eigen jeugdkrant had. Deze activiteiten zette hij voort tijdens zijn studie aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Hij behaalde daar het doctoraal examen Nederlandse Taal- en Letterkunde (specialisme mediaevistiek) en Vergelijkende en Theoretische Literatuurwetenschap (specialisme literatuursociologie).

Tijdens zijn studietijd richtte hij met een nicht het bedrijf Jacomine Léman op (1963), een productie- en verkoopbedrijf van producten voor de lichaamsverzorging. Hiervan was hij directeur tot 1995. In 1966 kwam hij bij toeval in het middelbaar onderwijs terecht en was leraar geschiedenis en Nederlands in Amersfoort en Utrecht. Van 1970 tot 1975 was hij als directeur verbonden aan Instituut Blankestijn, een particuliere middelbare school in Utrecht. In 1975 stapte hij over naar het Peellandcollege in Deurne en werd daar leraar Nederlands en culturele en kunstzinnige vorming. In 2008 ging hij met pensioen.

In zijn Deurnese periode bleef hij actief bij diverse culturele instellingen en in de schrijverswereld. Bovendien ontstond al snel een gerichte belangstelling voor de cultuur van Zuid-Oost Brabant en die van Deurne in het bijzonder, die uitmondde in verschillende publicaties. Na zijn pensionering zette hij zich in voor de KBO en heemkundekring H.N. Ouwerling.

Activiteiten[bewerken]

 • 1959-heden Medewerker en producent van uiteenlopende culturele manifestaties zoals Jeugdstad Amersfoort, tentoonstellingen (van Hatonia (1960) tot De Peel in beweging (2013)), theatervoorstellingen, cultuurcafé.
 • Voorzitter van de Culturele Raad Deurne, lid van de Culturele Raad van de Provincie Noord-Brabant, bestuurslid van de Openbare Bibliotheek Deurne en van Museum De Wieger.
 • Lid van de werkgroepen Behoud de Pelikaan, Behoud de Bieb en Tijdlijn Deurne.
 • 1959-1964 Medewerker van Dagblad voor Amersfoort dagblad De Tijd, VPRO.
 • 1963-1995 Mede-eigenaar en directeur van Jacomine Léman b.v. te Amsterdam.
 • 1978-1983 Eigenaar en directeur van Uitgeverij De Pelikaan te Deurne.
 • 1987-2004 Columnist voor Omologie, het huisorgaan van Ons Middelbaar Onderwijs te Tilburg.
 • 1996-2005 Copywriter voor AktuWAA, het huisorgaan van WAA te Venlo-Blerick.
 • 1992-1999 Medewerker van de Brabantse Almanak.
 • 1999-2008 Uitgever en samensteller van de Brabantse Almanak en de Limburgse Almanak.
 • 2005-2011 Eigenaar en directeur van IN-TEKST taal- en tekstbureau te Deurne.
 • 2009-heden Secretaris en voorzitter van de Stichting Culturele Maniestatie Deurne.
 • 2009-heden Redacteur van Ons “Blèèjke”, het huisorgaan van KBO Deurne-Centrum.
 • 2011-heden Bestuurslid van KBO Deurne-Centrum en van de Seniorenraad Deurne.

Publicaties[bewerken]