Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand. |
Drukkerij Keijzers
Drukkerij Keijzers, in 1919 opgericht door Johan J. Keijzers, was tot 2013 actief in hun bedrijfspand aan de Oude Liesselseweg 25 in Deurne.
Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]
Grondlegger van de Deurnesche Boekdrukkerij fa. “Joh. Keijzers jr” , toen en anno 2013 nog steeds de officiële naam, was Johannes Jacobus (Johan) Keijzers. Johan vestigde zijn drukkerij in 1919 op de hoek Stationsstraat - Heuvelstraat, in een aanbouw van het pand waar Johannes van Gerwen (1850-1930), de grootvader van Johan, een Café annex rijtuigenverhuurinrichting dreef. In april 1920 werd de jonge onderneming ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
Opvolgingen[bewerken | brontekst bewerken]
Op 11 februari 1922 liet het bedrijf van Johan het eerste nummer van het Nieuwsblad van Deurne verschijnen. In datzelfde jaar werd Egidius Franciscus (Guillaume) Keijzers, de achttienjarige broer van Johan, medefirmant. Guillaume trekt er enkele dagen per week op uit om orders binnen te halen en kantoorbenodigdheden te verkopen. De jonge onderneming rondde de startperiode af door in augustus van dat jaar de drukkerij en winkel in schrijfbehoeften aan de Heuvelstraat te verhuizen naar het pand Liesselscheweg, eerst A.138, later F.63 en na de huisnummering van 1950-1955 kreeg het adres huisnummer 25.
Nadat het bedrijf de ernstige economische crisis goed had doorstaan overleed haar oprichter op 29 oktober 1929, nog maar 28 jaar oud. Zijn jongere broer en medefirmant Guillaume zette de drukkerij onder dezelfde naam voort. In 1932 had het bedrijf vier mannen in dienst.
In 1955 werd er een nieuwe winkel in de Stationsstraat 17 geopend waar de verkoopactiviteiten geconcentreerd werden, het adres werd tevens het nieuwe woonadres voor Guillaume en zijn echtgenote.
In juli 1948, toen de eerste moeilijke naoorlogse jaren voorbij waren, trad zijn oudste zoon Johannes Wilhelmus (Jan) Keijzers in dienst van het bedrijf en nam het bedrijf op 1 januari 1963 helemaal over. De handelsnaam van de nieuwe inschrijving luidde: "Keijzers - boek- en kantoorboekhandel”. Op 2 mei 1967 overleed Guillaume.
De bedrijfsruimten van de drukkerij werden regelmatig aangepast en vergroot. Na 1974 werd het drukkerijbedrijf grondig vernieuwd. In de lente van dat jaar werd opnieuw begonnen met een aanpassing van de bedrijfsruimte: deze verbouwingen uitbreiding kwamen begin 1975 gereed. Vier jaar later, eind 1977, werd het machinepark aan de laatste eisen van de toen al snel veranderende drukkerijwereld aangepast en ging de drukkerij over op offset en fotozetten.
Waar vele drukkerijen in de afgelopen decennia de moderne volledig geautomatiseerde (digitale) druktechnieken, de moeilijke markt en de concurrentie tussen de oude- en de nieuwe media, niet bij konden benen is Drukkerij Keijzers anno 2013 nog steeds een van de aanbieders.
Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]
Ook het vroegere Boerenbondsblad werd bij drukkerij Keijzers gedrukt. Voor de rest bestond het leverprogramma uit handels- en gelegenheidsdrukwerk. De Tweede Wereldoorlog bracht ook voor Drukkerij Keijzers de nodige problemen met zich mee. Na de Bevrijding van Deurne werden de problemen grondig aangepakt. Het toenmalige weekblad van boerenbond Deurne, het Land- en Tuinbouwblad, later het Weekblad voor Deurne, werd bij Keijzers gedrukt.
Winkel aan de Stationsstraat[bewerken | brontekst bewerken]
Na het overlijden van Guillaume werd de winkel door zijn echtgenote Theodora Wilhelmina Velthuijzen (Rotterdam 26 december 1911 - ?) voortgezet en per 1 januari 1970 overgedaan aan Egidius Johannes (Edy) van Dongen (Rotterdam 16 november 1923 – Deurne 9 oktober 2003).
Einde[bewerken | brontekst bewerken]
Met de opkomst van de digitale pers (rond 1990), “Printing on Demand” (rond 2000) en de opkomst van “internetdrukkers” ontstond er een ware printrevolutie en verdween er veel drukwerk naar lagelonenlanden. De bezetting op de drukpersen bij kleine drukwerkbedrijfjes daalde en dus werd er steeds meer met verlies gewerkt. Veel “ambachtelijke drukkerijen” gingen al ten onder en in december 2013 kon ook Drukkerij Keijzers deze grote veranderingen niet meer bijbenen en hield, na bijna 95 jaar, dit bedrijf op te bestaan.
Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]
- Archief drukkerij Keijzers
- Kamer van Koophandel RANB 1192 inv nr 158 dossier 4103