U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Buurtvereniging De Helleman

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Buurtvereniging De Helleman bestaat sinds 20 oktober 1961 en werd opgericht in café restaurant De Peelpoort.

Doelstelling[bewerken | brontekst bewerken]

De vereniging werd opgericht met als doelstelling de sociale cohesie tussen de bewoners, die vanuit allerlei windstreken van de gemeente Deurne in deze toen nog jonge wijk kwamen wonen, te versterken.

Bijzonder[bewerken | brontekst bewerken]

Het bijzondere van de buurtvereniging is dat zowel de katholieke als de protestantse inwoners vanaf het begin waren vertegenwoordigd. Dat was voor die tijd opmerkelijk, want daarvoor kwamen contacten en vriendschappen tussen katholiek en protestant nauwelijks voor. Door de activiteiten van de buurtvereniging kwamen de mensen met elkaar in contact en leerden ze elkaar op die manier beter kennen.

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste en voorlopige bestuur bestond uit:

De bestuurssamenstelling veranderde in de loop der jaren nogal eens.

Doelgroep[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk waren de straten Hellemanstraat, St. Willibrordusplantsoen, Pastoor Jacobsstraat en Haspelweg bij de buurtvereniging aangesloten. Later kwamen de Schutsboom en de Vendelier erbij.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

In de loop der jaren werden er veel verschillende activiteiten georganiseerd. Een maal per jaar werd er een contact- en dansavond georganiseerd. De eerste vond plaats in café Nol Bekkers, de volgende in zaal Van Moorsel, vervolgens in de kleine zaal van Zalen van Bussel en daarna werd de accommodatie van “De Wik” het vaste onderkomen van buurtvereniging De Helleman.

Carnavalsvereniging[bewerken | brontekst bewerken]

Vooral de carnavalsactiviteiten werden steeds uitgebreider en waren erg succesvol en daardoor ontstond een eigen carnavalsvereniging De Hellevegers met elk jaar een nieuwe Prins.

Nog altijd actief[bewerken | brontekst bewerken]

Anno 2011 is buurtvereniging De Helleman nog springlevend en organiseert jaarlijks nog tal van activiteiten voor de aangesloten buurtbewoners.

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

Op zaterdag 11 juni 2011 ontving buurtvereniging “De Helleman” uit handen van burgemeester Hilko Mak de Legpenning van de gemeente Deurne . De buurtvereniging ontving de legpenning vanwege de vele inspanningen die men 50 jaar lang heeft verricht ten behoeve van hun leden. De Legpenning werd overhandigd aan de heer Leo van den Berkmortel, een van de medeoprichters en ruim 30 jaar lang voorzitter van de vereniging. De uitreiking vond plaats in de feesttent op het terrein van Boerenbond Deurne aan de Stationsstraat 122-124 in Deurne.