Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

De Brigantijn

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Het schoolgebouw aan de Hogeweg, vooraanzicht.
De Brigantijn zijaanzicht.
Foto's: collectie Peter vd. Berk

De Brigantijn is een school gelegen aan de Hogeweg 6 in Deurne.


De Brigantijn is een speciale school voor basisonderwijs aan kinderen in de leeftijd van 4 t/m 13 jaar. Er zijn twee locaties, een in Deurne en een in Someren. Het speciale basisonderwijs is bedoeld voor kinderen die op school meer hulp en begeleiding nodig hebben dan het reguliere onderwijs kan bieden. Men werkt met kleinere groepen en beschikt over deskundigen om kinderen met specifieke problemen te helpen. Het onderwijs is aangepast aan de mogelijkheden van de kinderen.

De Brigantijn is de opvolger van de Bijzondere Lagere school (Heuvel)

In 1960 verleende Inspecteur Broeren grote steun bij het tot stand komen van de nieuwbouw. Hij noemde reeds in 1958 de toestand van de school in Deurne een crepeergeval. Mei 1963 ging de eerste spade in de grond. Een lange bouwtijd volgde want pas op 12 februari 1966 werd het nieuwe schoolgebouw door Mgr. Bluijssen ingewijd.

De Fatimaschool kende in 1968 haar piek met 119 leerlingen. Met de oprichting van de lom-scholen liep het aantal leerlingen drastisch terug. In 1981 en 1982 moest zelfs ontheffing van de sluitingsnorm aangevraagd worden. Daarna vond weer groei plaats waarbij het leerlingenaantal begin jaren negentig rond de 50 à 55 leerlingen stabiliseerde

In 1975 werd onder leiding van Ko Vermeer het 25-jarig bestaan van de school op grootse wijze gevierd en ontving bestuurslid van het eerste uur Jan van Loon de eremedaille van de gemeente Deurne.

Op 8 juni 1979 kwam er wegens pensionering een einde aan het directeurschap van Ko Vermeer en op die dag werd Teng Klaassen benoemd als zijn opvolger.

Vanaf augustus 1979 werd aan de Fatimaschool ook voortgezet buitengewoon onderwijs gegeven.

Op 10 mei 1981 overleed Teng Klaassen en 8 oktober 1981 werd Martin Reijnders zijn opvolger.

Op 1 januari 1995 hield de Stichting Onze Lieve Vrouw van Fatima daadwerkelijk op zelfstandig te bestaan en ging per die datum op in Stichting Katholiek Onderwijs Asten (SKOA). Op 1 augustus 1998 werd de Wet op het Primair Onderwijs van kracht. Mlk- en lom-onderwijs verdwenen, en werden ondergebracht op een speciale school voor het basisonderwijs. Tegelijk weden de drie scholen binnen SKOA voor speciaal onderwijs (de Halm, Franciscus en Fatima) samengevoegd. Zij gingen verder onder leiding van algemeen directeur H.C.G. Hoeben onder de naam de Brigantijn, een zeilschip met twee masten. Die masten vormen de symboliek voor de samenwerking tussen de scholen, op twee locaties (Someren en Deurne) werd mlk- en lom-onderwijs geïntegreerd en ging een zelfde koers varen.

In 2000 vierde de Brigantijn feest. Vijftig jaar na de oprichting was de Brigantijn locatie Deurne een bloeiende school met 93 leerlingen over zeven groepen verdeeld met vijf fulltime en zes parttime groepsleerkrachten, vakleerkrachten voor bewegingsonderwijs, textiele werkvormen, een logopediste een remedial teacher, een intern begeleider, een conciërge, een huishoudelijke hulp en een administratieve kracht.

In oktober 2015 verhuisde de school naar het nieuwe gebouw De Vlieger in de wijk Koolhof, een brede maatschappelijke voorziening die ook onderdak biedt aan basisschool De Piramide.

Bronnen, noten en/of referenties