U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Buitenexpositie Tijdlijn Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
logo Tijdlijn Deurne
Eén van de posters van de Liesselseweg

De eerste buitenexpositie in het kader van Tijdlijn Deurne startte in de zomer van 2014 in het centrum van Deurne en duurde tot medio april 2015.


Het initiatief tot het opzetten van de buitenexpositie Tijdlijn Deurne kwam van Wil van Bussel, destijds medewerker van museum De Wieger. Gezien het groeiende historische besef en belangstelling bij jongeren voor historisch beeldmateriaal over Deurne dacht hij dat een buitenexpositie met dat thema in de vorm van een wandelroute met museum De Wieger als eindpunt een uitstekend middel zou kunnen zijn om meer (jonge) bezoekers naar museum De Wieger te trekken.

Nadat heemkundekring H.N. Ouwerling haar medewerking had toegezegd vormde zich, behalve de genoemde instanties, een groep vrijwilligers van de VVV, de Stichting Behoud Sint Willibrorduskerk Deurne en het Centrummanagement Deurne die, gesteund door diverse lokale ondernemers, de realisering van het geheel op zich nam.

Op zondag 29 juni 2014 werd in het heemhuis in Deurne de eerste buitenexpositie officieel geopend. De expositie liet aan de hand van de eerste 150 nostalgische foto's uit het fotoarchief van heemkundekring H.N. Ouwerling, uitgestald in leegstaande etalages en het groot atelier van museum De Wieger, zien hoe Deurne er vroeger uit zag.

Alle foto's waren voorzien van een korte informatieve tekst en een QR-code. Door de QR-code met de smartphone of tablet te scannen kon/kan men in de digitaal historische encyclopedie DeurneWiki meer aanvullende informatie vinden.

Deze eerste buitenexpositie werd zo'n groot succes dat deze op donderdag 23 april 2015 een vervolg kreeg met de tweede buitenexpositie Tijdlijn Deurne-2.

De derde editie van de fotoroute Tijdlijn Deurne-3 sloot aan bij de herdenking van de honderdste geboortedag van de Peelschrijver Toon Kortooms en begon op 23 februari 2016.

De werkgroep stelde een wandeling samen door het centrum van Deurne waarbij in de etalages van winkels ongeveer honderd foto's te zien waren van personen en situaties uit het leven van Kortooms, gecombineerd met beelden van plekken die een rol speelden in de boeken van de auteur.

Ook deze keer was een prijsvraag aan de route verbonden, maar bestond deze uit vragen over het werk van de schrijver. De route werd op 22 mei 2016 officieel geopend.


Wethouder Biemans opende op donderdag 10 mei 2018 de Vierde Tijdlijn Deurne bij een leegstaand winkelpand op het adres Stationsstraat 37. Hier is tevens een tableau vivant te zien met 3D-effect. Deze vierde editie sluit aan bij het jaarthema dat Deurne Palet van De Peel voor dit jaar heeft gekozen: Deurne viert eten ook wel Voedsel en Voedselproductie genoemd. Wederom wordt in de etalages van diverse leegstaande winkelpanden in het centrum van Deurne tot het einde van dit jaar een vijftigtal foto’s in het formaat 100 x 70 cm tentoongesteld. Op de hoek Molenstraat en de Wever de Kerkstraat en de Raadhuisstraat komen grote posters. Bij Cultuurcentrum Martien van Doorne worden de foto’s van Tijdlijn Deurne digitaal gepresenteerd in het raam.


Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Voor diegene die de bij Tijdlijn Deurne gepubliceerde historische foto's nog eens willen bekijken:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]