Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Pastoor Roespark

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 24 sep 2024 om 08:23
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het pastoor Roes-monument in het Pastoor Roespark.
foto Liesbeth van Veghel
De fontein door Joep Coppens in het Pastoor Roespark 1997
foto WoodenSpoon Wikimedia Commons

Het Pastoor Roespark is gesitueerd in het gebied tussen de Kerkstraat, Visser en Kruisstraat en is genoemd naar pastoor Roes.


In een brief van 20 november 1995 vroeg de commissie Eeuwfeest Boerenbond Deurne aandacht voor het honderdjarig bestaan van de Boerenbond Deurne dat in 1996 gevierd zou worden. Tijdens de voorbereidingen had de commissie vastgesteld dat pastoor Roes een belangrijke rol had gespeeld bij de ontwikkeling van de Boerenbond Deurne in het bijzonder en de gemeente Deurne in het algemeen. Het kwam de commissie voor dat deze boerenpionier het verdiende om voort te leven in de geschiedenis van Deurne door naar hem (opnieuw) een laan, plein of park te vernoemen in het opnieuw in te richten voormalige Klooster- en scholencomplex aan de Visser. Daarbij werd er tevens op gewezen dat pastoor Roes in 1951 al een Pastoor Roes-monument kreeg op het Stationsplein dat enkele maanden later werd omgedoopt in Pastoor Roesplein. Na de renovatie van dit plein eind jaren zestig kreeg het plein haar oorspronkelijke naam weer terug en werd het herdenkingsmonument verplaatst.

Met haar voorstel van 16 augustus 1996 nr. 68 stelde B en W aan de gemeenteraad voor om in het zogenaamde "plan Kerkeind" een Pastoor Roespark aan te leggen. Tijdens de openbare raadsvergadering van 27 augustus 1996 schaarde de raad zich achter dit voorstel.

Het pastoor Roespark werd ontworpen door de landschapsarchitect N. Speller. Het park werd op zondagmiddag 8 juni 1997 officieel door burgemeester Smeets geopend door middel van het in werking stellen van de waterpartij.

De waterpartij in het pastoor Roespark vormt het opvallende centrum van dit park en is een kunstwerk dat ontworpen is door de Vlierdense beeldende kunstenaar Joep Coppens.[1]


Monument

Het Pastoor Roes-monument van de naamgever van het park, is gemaakt door beeldhouwer A. Termote. Na diverse omzwervingen is het monument, zonder het oorspronkelijke voetstuk, op deze plaats terechtgekomen.

Gezien vanaf de Kerkstraat ligt het voorste deel van het park op de inmiddels voor begraving gesloten begraafplaats bij de Sint-Willibrorduskerk. In overleg met de nabestaanden werden honderden graven geruimd of verplaatst. De twee aanwezige natuurstenen elementen in dit deel van het park zullen blijven herinneren aan de vroegere functie.


Bronnen, noten en/of referenties
  • Website Kunstwacht Deurne Fontein
  • Website Kunstwacht Deurne Pastoor Roes-monument
  • ”Pastoor Roespark onder grote belangstelling opengesteld”, “Prachtig beeld siert middelpunt”, voorpagina van het Weekblad voor Deurne van donderdag 12 juni 1997.

  1. Joep Coppens maakte op dat moment als voorzitter van Heemkundekring H.N. Ouwerling, naast directeur Henk van den Boomen, Gerard Jansink en Merijn van der Vlies, schrijver van het boek Honderd jaar Boerenbond Deurne 1896-1996, tevens deel uit van de Commissie Eeuwfeest Boerenbond Deurne.