Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie

Steun ons door lid of vriend van heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Voor DeurneWiki: elke woensdagochtend van 10 tot 12 uur in het heemhuis.

Fontein in Pastoor Roespark

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De fontein
Detail van het bovenste gedeelte van de fontein.
Foto's: collectie Els Coppens-van de Rijt

De fontein in het Pastoor Roespark is ontworpen door de Vlierdense beeldende kunstenaar Joep Coppens.


Kunstwerk[bewerken]

Het kunstwerk is gemaakt uit brons en is 380 cm hoog en 95 cm breed. De fontein was een schenking van de Boerenbond Deurne aan de gemeente Deurne ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van dat bedrijf in 1996. Het kunstwerk heeft een rijke symboliek, gebaseerd op de agrarische geschiedenis van de boerenbond en de kracht van de man en de vrouw die het boerenbedrijf groot hebben gemaakt. Het water staat voor het leven, als in de klassieke levensbron.

De man en vrouw (boer en boerin) zijn verbonden met alles wat leeft en groeit in de natuur, de gewassen, de dieren en het levengevende water.

De fontein werd in 1997 in het centrum van het Pastoor Roespark geplaatst. De waterpartij bestaat uit een fontein met twee waterschalen, twee vissen en twee vogels op de rand van de onderste schaal. De man- en vrouwfiguur op de onderste waterschaal dragen samen de bovenste schaal waaruit water stroomt. De onderste schaal wordt gedragen door waterspuitende stierenkoppen.

Op zondag 8 juni 1997 werd de fontein, bij de opening van het Pastoor Roespark, door burgemeester Smeets in werking gesteld.

Het opschrift Bidt, werkt, leest, rekent en houdt boek is een uitspraak van pastoor Roes en was tot 2013 de lijfspreuk van het Weekblad voor Deurne.

Bronnen, noten en/of referenties