Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Joannes Petrus Mathias Ernestus van Beek (1923-2010)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Conny Velthoven (overleg | bijdragen) op 15 jun 2022 om 10:46
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan van Beek
Beek, v jan 1923-2010 b.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Joannes Petrus Mathias Ernestus
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 21 mei 1923
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 14 december 2010
Partner(s) Josephine Elisabeth Hermanna Smit (1927-2007)
Beroep(en) dierenarts
Stamboom.png Van Beek
Jan van Beek ontvangt prinses Beatrix en prins Claus op 6 juni 1972 tijdens hun bezoek aan het Sint-Willibrordusziekenhuis te Deurne.
Foto: collectie Jan Casper van Beek
Jan van Beek ontvangt uit handen van burgemeester Van Genabeek de legpenning van de gemeente Deurne. Zijn echtgenote Josephine Smit kijkt toe.
Foto: collectie Jan Casper van Beek

Joannes Petrus Mathias Ernestus (Jan) van Beek (1923-2010) was dierenarts (veearts) en bestuursvoorzitter van het Sint-Willibrordusziekenhuis.


Gezin en Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Jan was het vijfde en jongste kind uit het gezin van burgemeester Jan van Beek en Maria Henrika Josepha van den Bosch (1878-1953).

Hij huwde met Josephine Elisabeth Hermanna (Fien) Smit, (Amsterdam 20 augustus 1927 - Deurne 11 mei 2007), dochter van coupeur Albertus Johannes Smit (Amsterdam 1890-1974 Amsterdam) en Theodora Rudolphine Maria van der Meer (Amsterdam 1888-1962 Naarden).

Uit dit huwelijk werden de volgende kinderen geboren:

  1. Jan Casper,
  2. Dorien,
  3. Frans,
  4. Matthijs,

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Als leerling van de lagere jongensschool aan de Visser liep hij, net als zijn zussen en zijn buurjongen Jan Hanlo, regelmatig als "Sint Jan" mee in de Kindsheidoptocht in Deurne. Met een geitenvelletje om zijn nek, als prins naast de heilige Elisabeth, als matroos op een missieschip, als een van de drie koningen en als paus. Zijn lagereschooltijd werd gedomineerd door de Fraters van Tilburg.

In tegenstelling tot zijn vader voelde Jan zich niet aangetrokken door de politiek, zijn hart trok meer naar de veeartsenij. Na een paar omzwervingen kwam hij op de Utrechtse universiteit terecht. Daar leerde hij ook zijn latere echtgenote Fien kennen die daar biologie studeerde.[1]

Nadat hij aan de universiteit van Utrecht als veearts geslaagd was vestigde hij zich per 1 augustus 1952 als veearts in de ouderlijke woning aan de Stationsstraat A.52. Na enige tijd de dierenartsenpraktijk te hebben uitgeoefend stapte hij met de opkomst van de bio-industrie in 1964 over naar de afdeling Volksgezondheid en van daar naar Landbouw als adviseur voor een levensmiddelengroep op het gebied van hygiëne en bacteriologie.

Maatschappelijk acitiviteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn leven vertoont opmerkelijke overeenkomsten met het jongste kind van de uit Deurne afkomstige burgemeester Jan Mathias (Thies) Goossens van de gemeente Oploo c.a. Diens zesde kind heette eveneens Jan, was ook naar zijn vader genoemd, werd eveneens veearts en bewoonde eveneens de ouderlijke burgemeesterswoning. Jan van Beek en Jan Goossens verschillen twee jaar in leeftijd met elkaar.

In het aprilnummer van 2009 van Ons Blèèjke verscheen een schets van zijn persoon en leven onder de titel: De pen aan: dokter Vlimmen in Deurne.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Na de oprichting van het Pius XII-college gaf ze daar nog twee jaar lang het vak biologie
  2. 27-11-1980 Documentatie heemkundekring 4.02