Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Johannes Wilhelmus Maria Juliana van Roosmalen (1930)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Johannes Wilhelmus Maria Juliana van Roosmalen
01.308.JPG
Foto: collectie RHCe
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Wilhelmus Maria Juliana van Roosmalen
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Oss
Geboortedatum 30 april 1930
Partner(s) Corrie de Leeuw (1932-2014)
Beroep(en) gemeentesecretaris

Johannes Wilhelmus Maria Juliana (Jan) van Roosmalen was van 1 juni 1969 tot en met 31 december 1990 gemeentesecretaris van de gemeente Deurne.


Algemeen[bewerken]

Jan huwde met Corrie de Leeuw, Vught 11 december 1932 - Deurne 22 september 2014. Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren: Monique, Hannie, Miriam en Toine (1961-1981).

Na zijn middelbare schoolopleiding werkte Jan van Roosmalen enige tijd op een advocatenkantoor en vervolgens bij de gemeente Heesch. Zijn carrière bij de overheid werd na het vervullen van zijn militaire dienstplicht voortgezet bij de Provinciale Griffie in Den Bosch. Na een uitstapje van 2,5 jaar naar de gemeente Eindhoven, keerde hij terug naar het provinciehuis. In die periode voltooide hij ook zijn rechtenstudie.

Op 1 juni 1969 werd hij, als opvolger van Wiel van Herten, benoemd als gemeentesecretaris van de gemeente Deurne. Hij diende tot en met 31 december 1990 onder respectievelijk de burgemeesters Frans Hoebens, Ton van Genabeek en Jan Smeets.

Jan van Roosmalen maakte gebruik van de mogelijkheid om vervroegd uit te treden en nam per 1 januari 1991 afscheid. Harrie Nuijten werd zijn opvolger. Na zijn vertrek was hij nog tijdelijk gemeentesecretaris van de samengevoegde gemeenten Roggel en Neer.

Nevenfuncties[bewerken]

Jan van Roosmalen vervulde vele nevenfuncties, vooral in het sociale, maatschappelijke en vakbondsleven maar ook binnen ambtelijke organisaties. Zo was hij onder meer voorzitter van Stichting Katholiek Verzorgings- en Verpleeghuis St. Joseph, vice-voorzitter van de Stichting Verpleegtehuizen Gewest Helmond; voorzitter van het Rode Kruis Deurne en waarnemend voorzitter van de kring Noord Brabant. Ook was hij voorzitter van het Sint-Willibrordusziekenhuis en verder voorzitter van de stichting Stichting Katholiek Onderwijs Deurne (SKOD) en bestuurslid van muziekschool Aaltje Noordewier.

Onderscheiding[bewerken]

Vanwege het feit dat hij 40 jaar in overheidsdienst was en voor de vele sociale en maatschappelijke functies die hij bekleedde werd Jan van Roosmalen op 29 april 1991 benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. De versierselen werden hem thuis in zijn woning aan de Mozartstraat 2 opgespeld door burgemeester Smeets.