Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Swinkelslaan

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 6 sep 2020 om 19:21
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Swinkelslaan
Hkk-04913 bakelseweg-swinkelslaan-rode bus.jpg
Rechts staan nu de bungalows tussen Romboutsstraat en Zandbosweg.
Bezig met het laden van de kaart...
Naam Swinkelslaan
Dorp Deurne
Wijk centrum
Historische namen Vloeiakkersche straat, Bakelseweg
Deze huizen stonden aan de Swinkelslaan tussen Crobachplantsoen en Dunantweg. Klik op het icoon voor meer informatie.

De Swinkelslaan is de verbindingsweg tussen de Visser en de Dunantweg, genoemd naar wethouder Antonius Lambertus Adrianus Swinkels (1899-1962).


Oude namen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1832 heette de Swinkelslaan de Vloeiakkersche straat, van hier ging men naar de Vloeiakker aan het Kerkeind. Later zou deze straat vanaf de Visser tot de brug aan de Bakelse grens Bakelseweg gaan heten. Aan het gedeelte van die oude weg dat nu Swinkelslaan heet, woonde destijds slechts één gezin. Ongeveer op de plek waar nu de Willibrordusschool staat woonde toen het eenvoudig weversgezin Francis van de Ven, de betovergrootvader van bakker Christ van de Ven.

Toen de firma Eijsbouts uit Asten in 1881 de weg van Asten via Deurne naar Bakel, Gemert en Boekel verhardde vormde de Bakelseweg daarvan een onderdeel. Later werden er meerdere burgerhuizen aan deze weg gebouwd. Aan het inmiddels verdwenen gedeelte tussen de Swinkelslaan en de Oude Bakelseweg woonden onder meer de badmeester en suisse Elias (Jasper) Berkers en het echtpaar Frans van de Weijer en Gordina (Dien) Bankers (1874-1967).

Brand 1955[bewerken | brontekst bewerken]

Vooraan op de Bakelseweg, waar nu de bungalows aan de Swinkelslaan staan, brandde op 27 juni 1955 de boerderij van de familie Dielissen af. Juist op die dag maakte het brandweer personeel haar jaarlijkse uitstapje en de brand moest worden geblust door burgers en gemeentepersoneel. Het amateurcorps opereerde onder leiding van de zoon van de Deurnese brandweercommandant Van den Broek, die zelf brandweercommandant was op vliegveld Volkel.

Mulo[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen de boerderijen van Thij Dielissen en Frans Louwers liep door de korenvelden vroeger een pad naar de boerderij van Teun/Piet Michels. In 1963 werd aan dat pad een nieuwe jongensmulo onder architectuur van Deltrap gebouwd ter vervanging van de oude mulo aan de Martinetstraat. Het bleek een slecht functionerend gebouw te zijn dat maar zes jaar als zodanig dienst deed, waarin later woningbouwvereniging Bergopwaarts en een deel van het ambtelijk personeel gehuisvest werden en dat inmiddels al weer lang is afgebroken. De mulo-jongens, inmiddels herdoopt als mavo-leerlingen, werden verenigd met de meisjes en ze betrokken het volgende tijdelijk onderkomen, namelijk de door de Pius-XII-leerlingen verlaten houten barakken aan de Pastoor Jacobsstraat.

Wethouder Swinkels[bewerken | brontekst bewerken]

De Swinkelslaan is vernoemd naar wethouder Antoon Swinkels die aan de Kerkstraat - op het tegenwoordige adres Kerkstraat 12 - een kolenhandel, woninginrichting en meubelzaak had. Swinkels was een zoon van Petrus Swinkels, winkelier in galanterieën en uurwerken, en werd in 1929 gekozen als raadslid. Met onderbreking van enkele oorlogsjaren was hij tot aan zijn dood raadslid. In de na-oorlogse jaren was hij steeds wethouder, eerst van volkshuisvesting en sociale zaken en vanaf 1953 van openbare werken. Na het vertrek van burgemeester Lambooij in 1946 was hij bijna een jaar loco-burgemeester tot de komst van burgemeester Roefs en was aan Swinkels de moeilijke taak om het tot op het bot verdeelde Deurne van vlak na de oorlog bij elkaar te houden.

Swinkels was ook de initiatiefnemer tot en eerste voorzitter van de Oudheidkamer, de voorloper van onze heemkundekring. Ook hanteerde Antoon Swinkels vanaf de oprichting op 28 maart 1928 vele jaren de voorzittershamer van de (zoals toen altijd Roomsch Katholieke) middenstandsvereniging. Met de vermelding dat hij ook nog vele jaren lid van het kerkbestuur was en vanaf 1954 tot zijn dood lid was van Provinciale Staten is zijn staat van dienst verre van compleet.

Bezig met het laden van de kaart...