Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Kerkeind

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een deel van de buurtschap Kerkeind in Deurne. Rechts lag in de middeleeuwen het goed Ter Vloet.
Buurtschap Kerkeind vanaf het Elkerliek Ziekenhuis te Deurne

Het Kerkeind is zowel een buurtschap in Deurne ten noorden van de dorpskom als een kadastrale benaming van het gebied rrondom de kerk in centrum Deurne.

Kerkeind als buurtschap[bewerken | brontekst bewerken]

Het Kerkeind ligt aan de westzijde van het akkercomplex de Vloeiakker, aan de beek de Vlier. In de buurtschap lagen in de Late Middeleeuwen enkele voorname goederen, zoals Ter Vloet, Ter Brake en het Spierinxgoed.[1] In de buurtschap woonde in het midden van de veertiende eeuw op het goed Ter Vloet de lokale machthebber, de heer van Deurne. Kort vóór 1383 verplaatste deze zijn residentie naar het Haageind, aan de oostzijde van de Vloeiakker (het huidige Klein Kasteel. Daarmee verloor het Kerkeind geleidelijk zijn vooraanstaande positie.

De buurtschap wordt tegenwoordig door de provinciale weg Helmond-Venray van de dorpskom afgesneden. In de buurtschap zijn nog enkele oude boerderijen te zien, onder meer op de locaties waar voorheen Ter Brake en het Spierinxgoed lagen (aan de Kerkeindseweg). Ook landschappelijk is de buurtschap nog fraai gelegen, omgeven door enkele bolle akkers.

Kerkeind als toponiem[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de invoering van het kadaster in 1832 werd het gebied rondom de kerk, zoals aangegeven op onderstaande kaart, genoemd als het Kerkeind. In historisch perspectief wordt met de aanduiding Kerkeind meestal dit oude centrum van Deurne bedoeld.

Bezig met het laden van de kaart...


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Deurnese toponiemen 721-1900. A.P.G. Spamer.