Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Parochieschool van de Heilige Geest

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 17 okt 2014 om 19:24
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het eerste en oorspronkelijke 7-klassige schoolgebouw van de parochieschool van de Heilige Geest, gezien vanaf de Pastoor Jacobsstraat. Intern had dat gebouw toen al de naam "Uilenspiegel"
Bestand:07.175.jpg
Parochieschool van de Heilige Geest in 1971, gezien vanaf de achterkant. Ooit stond er tussen deze gebouwen nog een mobiel leslokaal waar handenarbeid in gegeven werd. Het gebouw rechts bestaat anno 2013 nog steeds, het gebouw links is in januari 1986 afgebroken

De parochieschool van de Heilige Geest was gevestigd op het adres Schutsboom 14 en bestaat anno 2011 nog steeds, maar onder de nieuwe naam "Tijl Uilenspiegelschool".


Algemeen

De parochieschool van de Heilige Geest was een afsplitsing van de lagere jongensschool aan de Zandbosweg van Deurne-centrum in 1966. Deze was per 1 augustus van dat jaar tot stand gekomen omdat het kerkbestuur van de pas opgerichte parochie van de Heilige Geest een eigen katholieke school in haar parochie wilde.

De school moest onderdak bieden aan de vele kinderen van de eerste grootschalige nieuwbouwwijk van Deurne. Het kindertal tussen de Oranjebuurt en de Houtenhoek nam een enorme vlucht en de school groeide in de jaren zeventig uit tot de grootste basisschool van de gemeente Deurne met twee kleuterscholen en uit twee gebouwen van twee etages die intern Zonnehof (aan de Pastoor Jacobsstraat) en Tijl Uilenspiegel (aan de Schutsboom) genoemd werden.

Men wilde met de start van de school niet wachten tot de nieuwbouw klaar was en daarom werd er een onderkomen gezocht en gevonden in de oude Sint-Annaschool aan de Visser en in twee lokalen van de eerste katholieke lagere jongensschool van de fraters, ook aan de Visser.

Schoolbestuur

De school kwam tot stand onder een zelfstandig functionerend schoolbestuur bestaande uit Leo van Ooij,voorzitter, Bert van Huisseling, secretaris, Jo Mooren, vice-voorzitter en lid van de bouwcommissie, Gees Vermulst, penningmeester en pastoor Brummelhuis als lid. Dit schoolbestuur was het eerste zelfstandige schoolbestuur in de gemeente Deurne. Tot dan was het kerkbestuur steeds automatisch schoolbestuur geweest.

Het schoolbestuur had aanvankelijk vier scholen onder zich: de kleuterschool De Dartelhoek, de kleuterschool De Peelrakkertjes en de lagere scholen in de gebouwen Tijl Uilenspiegel en Zonnehof (Om financiële redenen bleven het tot 1970 twee aparte lagere scholen). Daarnaast was het bestuur ook verantwoordelijk voor de bouw van de microsporthal aan de Schutsboom.

Team

Het eerste team bestond uit frater Floribertus, frater Adrianus en frater Francino, afkomstig van de Lagere jongensschool aan de Zandbosweg, de dames Tiny van Calis, Rieky Aarts van de Sint Annaschool en vier "nieuwe" leerkrachten: Elly van der Burgt (dochter van Harrie van der Burgt), Mieke de Gouw, Martien Koppens en Jan Geven. Leerkracht handvaardigheid werd mevrouw Tiny Remmen. Frater Floribertus werd het eerste schoolhoofd.

Kleuterschool De Dartelhoek werd geleid door Truus van Leeuwen en Riek Maas was de eerste hoofdleidster van de kleuterschool De Peelrakkertjes.

Start school

De nieuwe school startte in augustus 1966 met vier leerjaren, verdeeld over negen klassen. Voor frater Floribertus en zijn team was dit een nieuwe ervaring omdat de schoolbevolking bestond uit jongens en meisjes en dat was voor de meeste van hen iets nieuws. In april 1967 werd er in een kleurrijke optocht naar het nieuwe schoolgebouw verhuisd. Het was echter nog steeds niet mogelijk om alle leerlingen in dit zevenklassige gebouw te huisvesten en derhalve was er nog steeds sprake van dislocatie, nu in een gebouw achter het kerkhof bij de Sint-Willibrorduskerk.

In februari 1970 werd frater Bartholomeus het tweede schoolhoofd. Korte tijd later, in augustus 1970 werd frater Van Leeuwarden het derde schoolhoofd. In augustus 1981 gaf frater Van Leeuwarden zijn functie als hoofd van de school op en werd weer leerkracht. Jan Geven werd toen het vierde schoolhoofd.

Groei

In de jaren 1968 tot 1973 groeide de school explosief. Van elk leerjaar waren er drie parallelklassen. De school was weer te klein. Er werd uitgebreid met een verrijdbaar klaslokaal dat al jaren dienst had gedaan in de Sint-Jozefparochie. Op een gegeven moment waren er twee klassen in gehuisvest. Later werd “de caravan” het handvaardigheidlokaal.

Omdat er ook toen nog een ruimtetekort was werd het bovenzaaltje van de Heilige Geestkerk gebruikt. Ook in de kantine van de [[microsporthal] zat nog enige tijd een klas en ook daar werden geruime tijd handvaardigheidslessen gegeven. In die periode had de school 576 leerlingen, een mammoetschool.

In 1975 werd de school uitgebreid met een grote gemeenschapsruimte, waar ouderavonden gegeven werden, het documentatiecentrum een plaats kreeg, schooltelevisie gevolgd kon worden en waarin soms ook nog klassen voor een langere periode les kregen.


1=Toon van Thiel2=Driekske Altuizen3=Jan Geven4=Rieky Ugen-Sleegers5=Ria Berkvens-Swinkels6=Ans Althuizen-in 't Zandt7=Henk Speyken8=Pieter Janssen9=Anny van de Broek-StrikFrater Van Leeuwarden11=Riek Manders-van Kuijlenburg12=Frans StallenFrater Francino14=Hans van den Einden15=An Frerichs-van Calis16=Tom van LieshoutFrater Jo de Veer18=Ad van Helmond19=Hans Mikkers
Team van de Parochieschool van de Heilige Geest in 1979

Krimp

Na de grote groei van de school brak de tijd aan, dat het leerlingenaantal in een snel tempo afnam. Elk jaar opnieuw moest er weer afscheid genomen worden van mensen die jarenlang met hart en ziel aan de school gewerkt hadden. Daarnaast was er vrij veel leegstand. Daarom werd in januari 1982 de mobiele leswagen aan de gemeente teruggegeven.

In 1983 werd het zevenklassige schoolgebouw (Zonnehof) overgedragen aan de gemeente Deurne die er tijdens de verbouwing van het gemeentehuis een noodsecretarie van maakte. Nadat de ambtenaren hun intrek in het geheel verbouwde gemeentehuis genomen hadden, werd het schoolgebouw in januari 1986 gesloopt en werden er op die plek seniorenwoningen gebouwd.

Basisschool

Op 1 augustus 1985 begon een nieuw tijdperk in het onderwijs. De kleuterscholen en de lagere scholen verdwenen. De basisschool, de school voor vier- tot twaalfjarigen, werd een feit. Met Jan Geven als directeur en Elly Klerkx als adjunct ging de school, nog steeds onder dezelfde naam, het nieuwe tijdperk in.

In de praktijk was de integratie echter nog niet voltooid. Bouwbedrijf Kusters begon in augustus 1987 met de integratieverbouwing: een extra lokaal, een speellokaal voor de jongste leerlingen en een verbouwing van twee leslokalen tot gemeenschapsruimte. Op 15 november 1987 verhuisden de kleuters van de Pastoor Jacobsstraat naar de Schutsboom. In juni 1988 werd de nieuwbouw officieel door Jan Duffhaus aan het schoolbestuur overgedragen. Pastoor Adriaensen zegende het gebouw toen in.

In de zeventiger jaren groeide de school uit tot een van de grootste in de regio. Het hoogste aantal leerlingen was 576, verdeeld over 18 klassen en 7 kleuterklassen. In het zilveren jubileumjaar 1991 telde de school nog 215 leerlingen, verdeeld over acht groepen.

Jubileum

Het vijfentwintigjarig jubileum werd groots gevierd. Het was niet alleen een schoolfeest, het was ook een wijkfeest van en voor iedereen. De school kreeg bij dit jubileum ook de naam die velen graag al vanaf het begin aan de school hadden willen geven: de Tijl Uilenspiegelschool. Het veertigjarig jubileum was een schoolfeest dat op 21, 22 en 23 juni 2006 uitbundig gevierd werd.

Bron

Jubileumgids 25 jaar Parochieschool Heilige Geest uitgegeven bij gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de school (1966-1991) .

09.399.JPG
 
10.270.jpg
 
09.400.JPG
 
09.402.JPG
 
09.401.JPG
 
13.815.jpg