U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Petrus Antonius Maria van Leeuwarden (1934-2017)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Frater Van Leeuwarden)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frater Marcus
28.260.jpg
Foto: collectie Archief Fraters van Tilburg
Persoonsinformatie
Volledige naam Petrus Antonius Maria van Leeuwarden
Roepnaam Frater Marcus (Piet)
Geboorteplaats 's-Hertogenbosch
Geboortedatum 8 september 1934
Overl.plaats Tilburg
Overl.datum 26 oktober 2017
Beroep(en) frater, onderwijzer, schoolhoofd

Petrus Antonius Maria (Piet) van Leeuwarden (1934-2017) was van 1970 tot 1981 hoofd van de parochieschool van de Heilige Geest in Deurne-West. Zijn kloosternaam was frater Marcus maar hij werd zelden als zodanig aangesproken. Hij stond beter bekend als frater Piet. In Deurne is hij vooral bekend als frater Van Leeuwarden.


Piet was de zoon van Gerardus Leonardus Johannes van Leeuwarden ('s-Hertogenbosch 1905-1992 's-Hertogenbosch) en Johanna Christina Antonisse ('s-Hertogenbosch 1906).

Op 29 augustus 1953 trad hij in het noviciaat van de congregatie van de Fraters van Tilburg en ging naar de kweekschool. Hij legde vijf maal de eenjarige gelofte af, op 15 augustus 1955 gevolgd door de eeuwige geloften.

Hij behaalde de hulpakte op 12 juni 1956, gevolgd door de hoofdakte op 25 september 1957. Hij gaf les op diverse lagere scholen en kwam op 15 juli 1970 vanuit ’s-Gravenhage naar Deurne. Op 1 augustus 1970 werd hij benoemd tot schoolhoofd van de lagere school in de H. Geest parochie, de parochieschool van de Heilige Geest.

Hij leidde jarenlang een schoolkoortje dat vooral in de Heilige Geestkerk zong. Verder zette hij zich bijzonder in voor het Driekoningenzingen. Met medewerking van vele vrijwilligers zorgde hij ervoor dat de Driekoningen keurig en fleurig alle straten van de wijk aandeden. De opbrengst van deze aktie was in de Heilige Geestparochie steevast het hoogst van alle Deurnese parochies. Frater Van Leeuwarden bleef tot zijn pensionering als leerkracht aan verbonden.

Na de sluiting van het Fraterhuis in Deurne woonde hij in Helmond. Op 28 augustus 2013 werd op feestelijke wijze zijn zestig jarig kloosterjubileum gevierd. In 2007 verhuisde hij i.v.m. zijn gezondheid naar de communiteit van fraters in het WoonZorgCentrum Joannes Zwijsen in Tilburg, waar hij op 26 oktober 2017 overleed. Hij is begraven bij zijn mede/fraters op het kerkhof bij Huize Steenwijk in Vught.

Bewoners van het fraterhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het overzicht van alle fraters van Tilburg die in het fraterhuis aan de Visser in Deurne woonden.