Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Jan Peter Lambert Mooren (1922-2013)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Jo Mooren)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Peter Lambert Mooren
19.162 - uitsnede.jpg
Foto: collectie Weekblad voor Deurne
Persoonsinformatie
Volledige naam Jan Peter Lambert Mooren
Roepnaam Jo
Geboorteplaats Horst
Geboortedatum 24 februari 1922
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 4 september 2013
Partner(s) Maria Theodora Clevers (1929-2019)
Beroep(en) timmerman, leraar
Oude Stappad 12 waar de familie woonde.
Vlnr: Martien van Doorne, vanaf 1964 voorzitter van het schoolbestuur van de LTS, feliciteert Jo Mooren terwijl de echtgenote van Jo lachend toekijkt.

Jan Peter Lambert (Jo) Mooren (1922-2013) was sinds de oprichting van de R.-K. Technische School Deurne in 1950 aan deze school verbonden en was vanaf 1963 adjunct-directeur van dit onderwijsinstituut.


Familie en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Jo was een zoon van timmerman Theodorus Mooren (Meerlo 1891-1952 Horst) en Dorothea Elisabeth Haegens (Horst 1893-1986 Sint Odiliënberg).

Hij huwde op 25 augustus 1954 met Maria Theodora (Mariet) Clevers (Grubbenvorst 18 maart 1929 - Deurne 26 juni 2019), dochter van broodbakker Bernardus Josephus Clevers (Afferden 1889-1966 Deurne) en Johanna van den Bergh (Afferden 1889-1964 Grubbenvorst).

Uit dit huwelijk werden twee zonen geboren:

  1. Theo,
  2. Jos,

Hij woonde in 1953 aan de Molenstraat E.110a, na de hernummering Molenstraat 5.

Opleiding en carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na een praktische en gedegen opleiding in het timmervak aan de lagere technische school ging Jo Mooren als timmerman aan de slag bij een bedrijf. In die periode was hij gemotiveerd om aan zijn toekomst te blijven werken door het volgen van de opleiding voor de N-akte te Eindhoven, nadien nog gevolgd door de akte N en N-III.

Per 1 september 1950 trad hij als leraar timmeren en tekenen in dienst bij de toenmalige ambachtsschool. Hij werd tevens benoemd als leraar aan de Deurnese avondambachtsschool, een voortzetting van de voormalige gemeentelijke tekenschool.

Jo Mooren maakte alle ontwikkelingen van het technisch onderwijs in Deurne van nabij mee. De oude ambachtsschool was van oorsprong een tweejarige dagopleiding met 59 leerlingen met twee afdelingen, metaal en hout. In 1963 werd hij door het schoolbestuur benoemd tot adjunct-directeur en werd hij speciaal belast met de interne dienst.

In die periode maakte Jo Mooren vele veranderingen mee: de verhuizing naar het nieuwe schoolgebouw aan de Haspelweg, de uitbreidingen van dat gebouw, de fusie in 1972 met de Lagere Landbouwschool en de daaraan gekoppelde naamswijziging naar Rooms-Katholieke Scholengemeenschap Dr. Hub van Doorneschool, de toename van het aantal onderwijsrichtingen naar vijf afdelingen (bouwtechniek, elektrotechniek, land- en tuinbouw, mechanische techniek en motorvoertuigentechniek.

Aan veel timmerlieden en bouwvakkers in onze streek werd door Jo Mooren zijn kennis en kunde op het gebied van timmeren en tekenen meegegeven. Een van zijn oud-leerlingen was bijvoorbeeld architect Gijs van den Broek uit de Walsberg.

Maatschappelijke functies[bewerken | brontekst bewerken]

Ook buiten de school maakte Jo Mooren zich verdienstelijk voor de technische vorming van onze jeugd. Hij was meer dan twintig jaar lid van de examencommissie voor het leerlingenstelsel in de regio Helmond. Vele jaren was hij lid van het bestuur van kring Helmond van Sint-Bernardus, de bond van leraren bij het beroepsonderwijs. Hij was vanaf de oprichting lid van het bestuur van de basisscholen van de parochieschool van de Heilige Geest en had daardoor een werkzaam aandeel in de opbouw van die school.

Op 1 september 1975 was het 25 jaar geleden dat hij in dienst trad en dat zilveren dienstjubileum werd op vrijdag 17 oktober gevierd.

Op vrijdag 4 maart 1983 zette hij, op 61-jarige leeftijd, na 33 jaar in het onderwijs en 12 jaar in het bedrijfsleven, een punt achter zijn carrière door gebruik te maken van de mogelijkheid om vervroegd uit te treden.