Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Wilhelmus Cornelis van Hoof (1912-1977)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Frater Adrianus)
Ga naar: navigatie, zoeken
Frater Adrianus
16.151.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Wilhelmus Cornelis van Hoof
Roepnaam frater Adrianus
Geboorteplaats Hapert
Geboortedatum 18 oktober 1912
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 30 januari 1977
Beroep(en) frater, onderwijzer
Bidprentje NBA

Wilhelmus Cornelis van Hoof , in Deurne beter bekend als frater Adrianus, was van 1962 tot 1975 in Deurne als frater werkzaam maar kreeg vooral veel sympathie door zijn “hobbywerk”.


Wilhelmus was het derde kind uit het gezin van de vrachtrijder Petrus van Hoof (Netersel 13 mei 1880) en Anna Elisabeth Claassen (Hapert 22 december 1883). Hij was een neef van kapelaan Claassen die zo’n dertig jaar voor zijn tijd in de oude parochie van Deurne werkzaam was.

Op 8 september 1930 trad hij in het noviciaat van de congregatie van de Fraters van Tilburg. Frater Adrianus kwam uit de Kempen, hij trad 8 september 1930 in bij de congregatie van de Fraters van Tilburg en ging naar de kweekschool.

Hij legde vier keer de eenjarige gelofte af, op 15 augustus 1935 gevolgd door de eeuwige geloften.

Hij behaalde de hulpakte op 7 juni 1933 en later ook de akte handenarbeid.

Vervolgens stond hij als leerkracht voor de klas in Eindhoven, Tilburg, Cuijk en vanaf 1962 in Deurne. Hij werkte eerst aan de lagere jongensschool aan de Zandbosweg en ging vervolgens over naar de nieuwe parochieschool van de Heilige Geest in de Heilige Geestparochie in Deurne-West.

Meer nog dan met de school, waarvan hij een toegewijde kracht was, blijft de naam van frater Adrianus verbonden met het hobbywerk voor de jeugd, de invaliden en de bejaarden in Deurne. Nagenoeg vanaf de oprichting van de hobbyclub SOOS aan de Visser was hij de bezielende en, overal aan denkende leider van de handenarbeid en de hobbyclub, eerst in de vroegere fratersschool aan de Visser en later in de vroegere werkplaats van de lagere Landbouwschool op de Heuvel. De voorbereiding en inrichting van de jaarlijkse hobbytentoonstelling was telkens weer het hoogtepunt van zijn bedrijvigheid.

Frater Adrianus was ook een trouwe natuurvriend. Op bloemententoonstellingen ontbrak hij nooit. Jarenlang deed hij in de tuin van het Fraterhuis waarnemingen voor het KNMI in de Bilt door het uitlezen van de regenmeter.

Wegens zijn ziekte ging hij nog voor zijn 63e jaar met vervroegd pensioen. Vrijdag 21 januari 1977 werd hij in het Sint-Willibrordusziekenhuis opgenomen maar een week later voelde hij zich blijkbaar opnieuw zo monter dat hij aan de hand van een nieuw hobbyboek weer plannen maakte voor zijn hobbyclub. kort daarna, op zondagmorgen 30 januari 1977 om kwart voor acht, overleed hij in het ziekenhuis.

Op woensdag 2 februari 1977 vond in de Sint-Willibrorduskerk van de oude parochie de uitvaart plaats. Later die dag werd frater Adrianus op de begraafplaats van de fraters op het landgoed Steenwijk te Vught begraven.

Bron[bewerken]

Bewoners van het fraterhuis[bewerken]

Zie ook het overzicht van alle fraters van Tilburg die in het fraterhuis aan de Visser in Deurne woonden.