Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand. |
Peter van de Westerlo (1953)
Petrus Theodorus (Peter) van de Westerlo leidt een aannemersbedrijf en adviesbureau op het gebied van de burgerlijke en utiliteitsbouw [1].
Hij is een zoon van aannemer Johannes Cornelis van de Westerlo (1927-2006) en Petronella Johanna van de Vrande (1929-2020).
Peter huwde op 29 november 1974 in Deurne met Leonora Gerarda (Leni) van Kuijlenburg , (Liessel 15 december 1954), dochter van Leonardus Cornelis van Kuijlenburg (1922-2002) en Maria Catharina Janssen (1920-2019).
Uit dit huwelijk werden geboren:
- Joyce (1977)
- Paul (1979)
Na de lagere school in de Sint-Jozefparochie, anderhalf jaar middelbaar onderwijs bij de Scheutisten op Sparrendaal en een jaar aan het Willibrord Gymnasium haalde hij achtereenvolgens de diploma’s elektrotechniek aan de lts in Deurne en de mts. Vervolgens haalde Peter in twee jaar ook zijn diploma bouwkunde aan de mts en slaagde hij voor het aannemersdiploma en studeerde hij enige jaren aan de Academie van Bouwkunst te Arnhem zonder deze studie af te ronden.
Het eerste halfjaar van zijn werkzame leven werkte hij in het bedrijf van zijn vader, waarna hij een zelfstandig architectenbureau startte. Tijdens de crisis van de jaren 1980, waarin de bouw goeddeels stil kwam te liggen, verlegde Peter zijn activiteiten naar de bouw van serres en veranda’s onder de naam Serrebouw Nederland. Later verbreedde hij zijn activiteiten naar aluminium ramen, deuren en kozijnen en wijzigde de naam van zijn bedrijf in Alubouw Nederland BV. Na opheffing van deze bv bij het bereiken van zijn pensioengerechtigde leeftijd zette hij als zelfstandige zijn bouwadviesbureau P.T. van de Westerlo voort.
Op politiek gebied voelde Peter zich aangetrokken door de standpunten van D66 en sloot zich rond 1993 aan bij deze partij. In 1994 stelde hij zich kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen en werd, samen met Ed Alberda en Michiel Dankers, gekozen als raadslid. Vier jaar later werd hij opnieuw gekozen, nu samen met Michiel Dankers. Peter maakte in de raadszaal en de commissievergaderingen van zijn hart geen moordkuil en dat leverde hem naast veel waardering ook kritiek op, waarbij zijn politieke tegenstanders niet altijd alleen maar op de bal speelden. Bij zijn afscheid als raadslid werd hij door burgemeester Daandels omschreven als met afstand de meest gedrevene en de meest betrokkene in de raad.
Zijn lidmaatschap van heemkundekring H.N. Ouwerling, waarvan hij van 1997 tot 2001 de voorzittershamer hanteerde, getuigt van zijn warme belangstelling voor het cultuurhistorisch erfgoed van Deurne. Peter was onder meer initiatiefnemer en voortrekker van diverse verbouwingen van het heemhuis, van de restauratie van de schietbaan bij de Barrier in 2012. Ook speelde hij een grote rol bij de restauratie van het grafmonument van de familie De Maurissens aan de Oude Torenweg in Vlierden. In februari 2010 werd hij benoemd tot erelid van de heemkundekring. Dat zijn historische roots in Deurne ver teruggaan blijkt uit het feit dat hij de 16e eeuwse Deurnese notaris Gerard Nouts tot een van zijn voorouders mag rekenen.
Peter streed tevergeefs tegen de sloop van de basisschool d'Esdoorn in Liessel. Mede door zijn inzet werd wel de historische stedenbouwkundige opzet van het Sint Jozefplein behouden. Hij was voorzitter van de in 2002 opgerichte Stichting behoud cultuurhistorische elementen Deurne e.o., oftewel De Stùlp. Het was ook mede zijn verdienste dat het tracé van de zuidelijke omleiding, aanvankelijk op de Vloeieindsedreef geprojecteerd, werd verplaatst.
Peter is ook lid van de Deurnese milieuvereniging actiegroep Stop de Stank, waarvan hij enige tijd bestuurslid was.
Bronnen, noten en/of referenties
|