Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Grafkapel De Maurissens

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Grafkapel familie De Maurrissen
Maurissens.jpg
Locatie bij Oude Torenweg 15, Vlierden
Start bouw 1926
Monumentnummer 517784
Monument status Rijksmonument
Het grafmonument van de familie De Maurissens, voor de restauratie

De grafkapel van de familie De Maurissens is een van de weinige tastbare herinneringen aan deze adellijke familie die in de 19e eeuw in een buitenhuis op de Baarschot woonde.


Deze familie bezat in de 19e eeuw in de omgeving van Deurne en Vlierden veel boerderijen. Naamdragers van deze familie wonen nog in het Belgische Pellenberg.

Het gedachteniskapelletje werd gebouwd aan de Oude Torenweg op de plek waar tot 1902 de oude toren stond, die toen werd afgebroken. In de frontgevel van het kapelletje bevindt zich een steen met de tekst:

Ridder de Maurissens - de eerste steen gelegd door de hooggeborene Ernestine Euphrasia Virginia Alexandrine Freule de Maurissens - 2.10.1926.

Deze freule De Maurissens woonde tot op hoge leeftijd aan de Regtestraat in Eindhoven en kwam regelmatig, samen met haar eveneens ongehuwde zus, naar de Peel om hier de pachtpenningen van hun boerderijen op te halen. Beide zussen zijn niet in Vlierden op de Baarschot, maar in Echternach geboren.

Het grafmonument werd in de jaren '90 door heemkundekring H.N. Ouwerling gerestaureerd. Het grafmonument is nog het enige restant van de voormalige begraafplaats aan de Oude Torenweg.

Het onderhoud van het grafmonument en het voormalige kerkhofterrein werd in 2010 door de heemkundekring overgedragen aan de Stichting Maria Vredeskapel waardoor ook op langere termijn het behoud van dit bijzonder cultureel erfgoed gewaarborgd is.

Tekst op grafkapel, klik op het icoontje om de geschreven tekst te lezen .
Foto: collectie Leo van Neerven