Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Grafkapel De Maurissens

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grafkapel familie De Maurrissen
Maurissens.jpg
Locatie Oude Torenweg 15, Vlierden
Start bouw 1926
Monument status Rijksmonument
Het grafmonument van de familie De Maurissens, voor de restauratie
Tekst op grafkapel.
foto collectie gemeente Deurne

De grafkapel van de familie De Maurissens is een van de weinige tastbare herinneringen aan deze adellijke familie die in de 19e eeuw in een buitenhuis op de Baarschot woonde.


Deze familie bezat in de 19e eeuw in de omgeving van Deurne en Vlierden veel boerderijen. Naamdragers van deze familie wonen nog in het Belgische Pellenberg.

Het gedachteniskapelletje werd gebouwd aan de Oude Torenweg op de plek waar tot 1902 de oude toren stond, die toen werd afgebroken. In de frontgevel van het kapelletje bevindt zich een steen met de tekst:

Ridder de Maurissens - de eerste steen gelegd door de hooggeborene Ernestine Euphrasia Virginia Alexandrine Freule de Maurissens - 2.10.1926.

Deze freule De Maurissens woonde tot op hoge leeftijd aan de Regtestraat in Eindhoven en kwam regelmatig, samen met haar eveneens ongehuwde zus, naar de Peel om hier de pachtpenningen van hun boerderijen op te halen. Beide zussen zijn niet in Vlierden op de Baarschot, maar in Echternach geboren.

Het grafmonument werd in de jaren '90 door heemkundekring H.N. Ouwerling gerestaureerd, waarbij gebruik gemaakt werd van stenen die afkomstig waren van een afgebroken schop en bakhuis achter de boerderij op het adres Baarschotseweg 12. Het grafmonument is nog het enige bovengronds zichtbare dat nog ter plaatse herinnert aan de voormalige begraafplaats aan de Oude Torenweg. De bolling van het terrein laat ook zien dat daar iets bijzonders speelt.

Het onderhoud van het grafmonument en het voormalige kerkhofterrein werd in 2010 door de heemkundekring overgedragen aan de Stichting Maria Vredeskapel waardoor ook op langere termijn het behoud van dit bijzonder cultureel erfgoed gewaarborgd is.