Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie

Steun ons door lid of vriend van heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Voor DeurneWiki: elke woensdagochtend van 10 tot 12 uur in het heemhuis.

Gerard Nouts

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het notaristeken van Gerard Nouts, zoals dat voorkomt in diens protocol (Historisch Inoformatiecentrum Eindhoven toeg. 3182 inv.nr. 1)
de handtekening van secretaris Nouts onder een stuk uit 1554, met rechts een fragment van het schependomszegel van Deurne.


Gerard Nouts was in de 16e eeuw schoolmeester, secretaris en notaris in Deurne.


Gezin[bewerken]

Gerard Nouts, zoon van Laurens Pieter Nouts, kwam van Oostmal in de Antwerpse Kempen en werd in 1510 tot schoolmeester en koster van Deurne benoemd. Hij was gehuwd met Christina, een van de buitenechtelijke kinderen van jonker Everard van Doerne.
Hijn overleed in zijn herberg De Leeuw op hoge leeftijd omstreeks 1573 - 1576.[1]
Zijn zoon Evert was schout en vorster van Bakel, secretaris van Asten etc. maar woonde te Deurne, waar hij ook het notarisambt uitoefende. Diens dochter Christina huwde met Claes Everts van Doerne, eveneens uit de stam der adellijke familie van Doerne. Uit het huwelijk van Gerard Nouts en Christina van Doerne werden de volgende kinderen geboren:

  1. Evert, geb. ca. 1525 en huwde met Agnes (Neesken) Coolen
  2. Elisabeth (Lijsken), geb. ca. 1526 en huwde met Francis Coolen
  3. Geertrui, geb. ca. 1528 en huwde met Peter Michiel Coolen
  4. Laurens, werd priester en overleed in 1552
  5. Sophia, geb. ca. 1540

Gerard Nouts woonde in de bekende Deurnese herberg De Leeuw, die stond ongeveer op de plek waar nu de ABN-AMRO-bank aan de Markt is.

Carrièrre[bewerken]

Hij was in zijn tijd een leidend figuur in Deurne. Veel stukken van zijn hand zijn bewaard gebleven. Op 5 september 1524 werd hij als secretaris van Deurne beëdigd. Later bekleedde hij ook nog notarisambt. Die laatste ambten heeft hij mogelijk wel te danken aan zijn aangetrouwde familierelatie met de heer van Deurne.

Gerardus Noutspad[bewerken]

Het Gerardus Noutspad in de wijk Vlier-Noord is naar hem genoemd. Veel autochtone Deurnenaren, waaronder Peter van de Westerlo, erelid van heemkundekring H.N. Ouwerling, mogen hem tot hun voorvader rekenen.

Literatuur[bewerken]

  • H.N. Ouwerling - Geschiedenis der dorpen en heerlijkheden Deurne, Liessel en Vlierden blz. 62, 202, 541


Referenties
  1. Volgens Ouwerling - Geschiedenis etc. blz. 62 zou hij rond 1576 gestorven zijn en op blz. 202 noemt hij 1573 als sterftejaar