Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Lindenlaan 47

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lindenlaan 47
Lindenlaan 47 - Deurne - 20053776 - RCE.jpg
Locatie
adres Lindenlaan 47
plaats Deurne
Vroeger adres1 Wijk E.98
Vroeger adres2 A.200
Vroeger adres3 A.224
Vroeger adres4 A.272
Vroeger adres5 A.274
Vroeger adres6 A.245
Lindenlaan 47
Adres Lindenlaan 45-47
Thema Wooncultuur
Categorie Woonhuis
Klasse 1 Vrijstaande woning
Klasse 2 woonhuis met stal en o.a. bakkerij
Klasse 3 Eenlaags pand met dwars zadeldak
Bijzonderheden In blokverband gepleisterde gevels; zou gewelfkelder uit vroege 19e eeuw bevatten; vier oude knotlinden voor de voorgevel.
Ensemble Lindenlaan
Datum periode 1800-1850
Datum exact 1827
Datum toelichting 1827 of 1828
Hoofdstijl Traditioneel
Status Gemeentelijk monument
Criterium 1 +
Criterium 2 ++
Criterium 3 ++
Criterium 4 +
Criterium 5 ++
Criterium 6 ++
Toel.waardering Zeldzaam woningtype, bijzonder door de eenvoudig-representatieve vormgeving en de bepleistering in blokverband; behoort in de kern van Deurne tot de oudste bebouwing; beeldbepalend gesitueerd op hoek nabij ensemble gelijkvormige woningen.
Bron 1 DeurneWiki
Bron 2 RGO-gemeentelijk monument


Het pand Lindenlaan 47 met duidelijk zichtbaar de rode stoep

Het pand

Het pand Lindenlaan 47, waarvan de laatste bewoners de familie Hendricus Cornelis (Harrie) van de Kerkhof (1921-1997) was, hoort tot de oudste woonhuizen van Deurne en werd in 1827 of 1828 gebouwd. Het pand werd ten onrechte wel eens aangeduid als het molenhuis, waarschijnlijk omdat het dicht bij de vroegere windmolen stond, maar het heeft geen enkele band met de molen en/of de molenaar. Wel woonde aan de andere kant van de straat op het adres Lindenlaan 3 de molenaarsfamilie Holten van Holten's Molen.

Het pand in 2008, klik op het icoontje voor meer informatie

De kinderen van Willem van Eijk kochten in december 1826 van de kinderen Aldenzee voor 759 gulden een perceel akkerland van 1933 m², dicht bij de nieuwe zogenaamde kerkmolen gelegen. Na de oogst van 1827 of begin 1828 lieten de kinderen Van Eijk waarschijnlijk het pand bouwen.[1]

Bij de boedelverdeling tussen de kinderen Van Eijk in september 1828 werd de ongehuwde kleermaker Evert van Eijk alleen eigenaar van het pand. Bij de invoering van het kadaster in 1832 waren de bezittingen van Evert van Eijk als volgt:

  • Sectie D 27 huis en erf 466 m2
  • sectie D 28 moestuin 600 m2 en
  • sectie D 29 bouwland 1070 m2.

Op 11 december 1833 verkocht Van Eijck zijn huis met stal en hof aan bakker Pieter de Veth.

Op 13 april 1839 verkocht Pieter de Veth het geheel aan winkelier en herbergier Hendrik Willem Goossens voor 1.500 gulden. Zijn zoon Hendrik Goossens junior huwde in januari 1859 met Helena Maria van de Mortel (1828-1907), maar hij overleed nog in zijn trouwjaar. De weduwe Goossens-van de Mortel werd in 1860 door vererving eigenaresse van het pand. Ze had geen kinderen. Vanaf 1879 woonde in haar pand tevens de broodbakker Hendricus Arnoldus Hubertus van Griensven met zijn vrouw Johanna Goossens.[2]

Op 3 december 1888 liet zij in de herberg van Pieter Johannes Truijen haar huis, inmiddels sectie D 1196, met een gedeelte van de sectienummers D 29 en D 1583, samen met een vijftal huizen daarnaast aan de Molenstraat, publiek veilen. De hoogste inzetter was de Deurnese burgemeester Pieter Antonius van de Mortel, een broer van de verkoopster. Van deze veiling werd geen toewijzing gevonden.[3]

Het huis werd, waarschijnlijk vanaf mei 1887 tot circa 1893, bewoond door de venter Hendricus van de Beek (1846-1927) en zijn gezin.

Na maart 1893 woonde in het pand de blauwverver Franciscus van Doren (1863-1923) uit Helden, waar zijn vrouw de uit Helden afkomstige Johanna Elisabeth Nijssen, een winkel had. In 1903 kocht hij het pand van de weduwe Goossens-van de Mortel. Toen zijn enige ongehuwd gebleven dochter Anna Dorothea Gertruda van Doren (1898-1968) op 17 augustus 1968 overleed moest haar nalatenschap, waaronder het pand onder 27 erfgenamen verdeeld worden.

In 1970 kocht de gemeente Deurne het pand van de erfgenamen Van Doren voor 29.000 gulden. Het pand werd toen bewoond door J.H.M. Hermans en de weduwe J.M. Verleijsdonk. Bij een ruilingsactie in augustus 1977 werd Harrie van de Kerkhof eigenaar van het pand.

De weduwe Van de Kerkhof verkocht het pand aan woningbouwvereniging Bergopwaarts.

In 2008 werd het toen leegstaande pand gebruikt als decor bij opnames voor de film Eindpunt Wildenbergh.

In december 2008 werd het huis door Bergopwaarts in de steigers gezet om het te verstevigen in afwachting van restauratie. Dit was nodig om mogelijke schade te voorkomen bij de sloop van vier nabij gelegen panden.

Onder de kop Is Lindenlaan 47 een tweede Pelikaan? schreef Frank van den Heuvel in het Eindhovens Dagblad van 28 januari 2015 een artikel over het situatie van dit monumentale pand en de parallel die te trekken is met het lot dat de langgevelboerderij De Pelikaan eind jaren 1970 moest ondergaan.

Fotoboek

De Deurnese fotografen Hein van Bakel en Marius van Deursen maakten een uitgebreide fotoreportage van het pand en het interieur, die in beperkte oplage in boekvorm verscheen. Op 28 november 2008 presenteerde wethouder Nicole Lemlijn het fotoboek. Het boek ligt ter inzage in de bibliotheek van heemkundekring H.N. Ouwerling op locatie 03.C.19.

Bij de presentatie van het boek hield de wethouder het volgende toespraakje:

Dames en heren,

:Het is een mooi en knus moment hier vandaag waar we stil staan bij dit mooie pand en bij het fotoboek dat over dit pand gemaakt is. Welkom aan u allen hier aanwezig.
Deurne heeft nog een aantal panden met een rijke historie en dit huis aan de Lindelaan is er één van. Ik ben er heel erg blij mee dat we dit pandje hebben kunnen veilig stellen voor de toekomst, door het op de monumentenlijst te plaatsen.
Wat zijn de mooie kenmerken van dit pandje:
Lindelaan, vroeger de grens tussen het dorp en het platteland.
Het is destijds luxe gebouwd; dat zie je aan de bogen en het mooie houtsnijwerk.
De indeling van het pand is nog steeds origineel.
Het huis is in een verdeling in 1827 toebedeeld aan mede-erfgenaam Evert van Eijk voor 630 gulden.
In het huis is geweest: een winkel, herberg, blauwververij.
Tot 1970 waren het twee woningen.
Daarna is de familie Van de Kerkhof hier komen wonen. Aan hen is te danken dat er nog steeds deze authentieke staat is gebleven.
Toen we vorig jaar ermee bezig waren om dit pandje op de lijst te zetten, toen was het duidelijk dat er rondom dit pandje allerlei ontwikkelingen waren. Tijdens een bezoek met de monumentencommissie aan dit pand begrepen we ook dat de kans aanwezig was dat mevrouw Van de Kerkhof ergens anders ging wonen.
En, ondanks dat we het heel waardevol vinden dat we het pand voor de toekomst behouden; het zal nooit meer zo worden als hoé het was, met mensen die het bewonen. Daarom hebben we mevrouw Van de Kerkhof gevraagd of ze het goed vonden om een fotoreportage te maken. Vervolgens zijn we te rade gegaan bij Hein van Bakel en Marius van Deursen van fotoclub Optika, die vervolgens écht prachtige foto's hebben gemaakt. Het resultaat ligt hier en wil ik u graag uitreiken. Ik wil het graag uitreiken aan de volgende clubs / organisaties:
BOW; jullie zijn bereid geweest om dit pand te kopen en veilig te stellen voor de toekomst. Jullie tonen hiermee een stukje maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daar wil ik graag mijn erkentelijkheid voor uitspreken.
In dit pand is een nieuwe film opgenomen door Stichting de Kiosk; eindpunt Wildenbergh. Jullie geven hiermee aan dat cultuur erg leeft in Deurne en dat jullie de waarde zien van dit pandje. Ik vind dat een mooie ondersteuning, en wil jullie daarom graag een exemplaar van het boek geven.
De heemkundekring. Jullie zijn erg actief om ons, de gemeente, maar ook de inwoners, te attenderen op de waardevolle historische stukjes Deurne. De teksten in dit boek komen van jullie hand. Bedankt daarvoor.
Hein van Bakel en Marius van Deursen van fotoclub Optika. Jullie zorgen steeds weer dat allerlei activiteiten in Deurne in de schijnwerpers staan en bij het grote publiek komen. Daarnaast maken jullie ook bijzonder mooie foto's, wat blijkt uit dit boek. Ook daarvoor mijn dank.
En bewust als laatste, toch ook wel een beetje de belangrijkste, wil ik dit boek graag als een dierbare herinnering geven aan mevrouw Van de Kerkhof. U heeft sinds de jaren 70 in het mooie huis gewoond, en u bent er vooral heel zuinig op geweest, waardoor het voor ons de moeite waard was om het pand op de Monumentenlijst te plaatsen.
U heeft nu een comfortabeler woning, maar u weet dat u op een bijzonder plekje in Deurne heeft gewoond.
Wij hebben destijds heerlijke koffie bij u gekregen en wij vonden het heel gastvrij om deze mooie foto's bij u te mogen maken.
Bedankt daarvoor en u ziet dat we er iets goeds mee gedaan hebben.

Vergunning voor restauratie

Op vrijdag 3 februari 2017 verleende de gemeente na een periode van intensief overleg met de monumentencommissie Deurne een vergunning voor restauratie en splitsing van het pand in twee huizen. De laatste bewoners waren leden van de familie van Harrie van de Kerkhof. Leo Luttikhold kocht het pand in 2015 van woningbouwvereniging Bergopwaarts. Deze wil het opknappen en er twee woningen in maken. Het ontwerp is van bouwkundig bureau Van Kuijlenburg. Luttikhold heeft voor de vergunning enorm veel overlegd. Het ging onder meer over de vraag wat er moest gebeuren met de karakteristieke cementlaag aan de buitenkant en met de kelder en gang. De monumentencommissie adviseerde positief over de restauratie, splitsing en uitbreiding. Ze stelde als voorwaarden dat de cementlaag in oude glorie hersteld moest worden als blijkt dat het metselwerk eronder niet helemaal gaaf meer was. Ook het stoepje voor de voorgevel moest behouden blijven.


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Deurne notarieel,akte 409 11 december 1826.
  2. In zijn beschrijving van de panden van de Lindenlaan noemt Jan Bakens Johanna Goossens ten onrechte een dochter van de weduwe Goossens-van de Mortel. Er was geen familieband tussen beiden.
  3. Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCE) toegang 13182 notarieel archief Deurne, inv.nr. 104 akte nummer 166.



















DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Lindenlaan 47
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object Het pand Lindenlaan 47 hoort met bouwjaar 1827 tot een van de oudste burgerhuizen van Deurne. In het pand woonden meerdere bakkersfamilies. Het pand diende in 2008 als decor voor de Deurnese speelfilm Eindpunt Wildenberg. De Deurnese fotografen Hein van Bakel en Marius van Deursen legden het in- en exterieur van het historische pand vast in een fraai fotoboek. Woningbouwvereniging Bergopwaarts is eigenaar van dit gebouw, dat een gemeentelijk monument is.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 24.104.jpg
Getoond plaatje 24.104.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.462967° N, 5.797776° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.