Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Monumentencommissie Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De Monumentencommissie Deurne is een door de raad ingestelde commissie of aangewezen instantie.


De Monumentencommissie heeft als taak burgemeester & wethouders van de gemeente Deurne op verzoek of uit eigen beweging schriftelijk te adviseren over de toepassing van de Monumentenwet, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, en de verordening en het monumentenbeleid.

Elke gemeente met één of meer rijksmonumenten moet volgens de Monumentenwet 1988 over een Monumentencommissie beschikken.

De Monumentencommissie Deurne bestaat uit onafhankelijke externe (monumenten)deskundigen. De secretaris is de beleidsambtenaar. De wettelijke taak van de Monumentencommissie is het adviseren over aanvragen van een monumentenvergunning. De Monumentencommissie in Deurne wordt gecombineerd met Archeologie.

Controle op de kwaliteit[bewerken]

De kwaliteit van Monumentencommissies is sinds 1988 onderwerp van debat. De wetswijziging betekende immers dat er in korte tijd vele honderden externe deskundigen beschikbaar moesten zijn om Monumentencommissies te bevolken. De Erfgoedinspectie houdt de kwaliteit van de gemeentelijke monumentenzorg nauwlettend in de gaten en heeft over het functioneren van de Monumentencommissies in 2008 een kritisch rapport geschreven. Een goede Monumentencommissie heeft een evenwichtige samenstelling. Kunst-, architectuur- en bouwhistorici en (restauratie)architecten zijn in (ongeveer) gelijke mate aanwezig. Eén of meer van de leden moet kenner van de lokale situatie zijn.

In Deurne hebben we rijksmonument, gemeentelijke monumenten en één beschermd dorpsgezicht aangewezen op basis van de Monumentenverordening gemeente Deurne 1994.

Annélien van Kuilenburg werd in 2017 de nieuwe voorzitter van de monumentencommissie van de gemeente Deurne. Ze volgde Marinus Biemans op.


Externe link[bewerken]