Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand. |
Pastoor Roes-monument
Het pastoor Roes-monument werd in 1951, exact tien jaar na zijn overlijden, gezien als noodzakelijke voltooiing en een kroon op het leven en werken van de Deurnese pastoor Roes.
De allereerste initiatiefnemer voor het “Pastoor-Roes-Monument” was Herman Bennink van het Maïs-huis te Apeldoorn. Hoewel niet van Brabant en niet van dezelfde geloofsovertuiging onderhield hij de nauwste relaties met pastoor Roes. Een oprichtingscomité, met Jan Jegerings als secretaris en M. Aarts als voorzitter was het gevolg. Het pastoor Roes-monument werd gemaakt door de bekende Belgisch / Nederlands beeldhouwer Albert Polydor Termote (1887-1978).
Na een plechtige Heilige Mis in de Sint-Willibrorduskerk aan de markt, opgedragen door pastoor Van Dinter, geassisteerd door pater Berkers en kapelaan Somers ging een feestelijke stoet op donderdag 4 oktober 1951, voorafgegaan door de musicerende KHD en Fanfare Excelsior uit Zeilberg en fiere achttallen van Rijvereniging Rust Roest, door de met vlaggen getooide Stationsstraat naar het toen nog naamloze pleintje aan de Stationslaan[1]
Na een welkomswoord van de voorzitter van het oprichtingscomité aan de vele genodigden, waaronder de familie Roes, werd de feestrede door Matheus Dominicus Lam (1909-1981), van 1936 tot 1940 als kapelaan werkzaam in het pastorale team van pastoor Roes, uitgesproken. Hierna werd het pastoor Roes-monument door pastoor Van Dinter plechtig ingezegend en in zijn hoedanigheid als geestelijk adviseur van de Boerenbond Deurne werd het monument overgedragen aan het gemeentebestuur.
Burgemeester Roefs aanvaardde dit voor Deurne fraaie geschenk en gaf aan dat de plaatsing van het monument in overleg met de maker Albert Termote tot stand was gekomen. Hij feliciteerde de initiatiefnemers en de maker van het monument gaf tijdens zijn toespraak aan dat B en W een voorstel aan de gemeenteraad zou voorleggen om dit plein om te dopen in Pastoor Roesplein hetgeen bij de Huisnummering 1950-1955 ook gebeurde.
Na de verplaatsing van het stationsgebouw van Deurne en de afbraak van het oude hotel Goossens in 1969 – 1970 werd het pastoor Roesplein gereconstrueerd en omgedoopt in Stationsplein.
Voordat het pastoor Roes-monument op zijn huidige plek in het Pastoor Roespark terechtkwam stond het eerst nog aan de Lagekerk en aan de Visser. In 1963 waren er bovendien verregaande plannen om de naam van het pastoor Roesplein te verplaatsen naar de nieuwe pastoorswijk in de Houtenhoek.
Bronnen
- De Land- en Tuinbouwbladen van 22 september, 29 september en 6 oktober 1951
Externe link
Bronnen, noten en/of referenties
|