Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
Tot 1 september is het heemhuis gesloten

Henricus Berkers (1903-1963)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henricus Berkers
13.611.jpg
Foto: collectie Maria Berkers
Persoonsinformatie
Volledige naam Henricus Berkers
Roepnaam Driek
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 25 april 1903
Overl.plaats Hattem
Overl.datum 16 september 1963
Beroep(en) geestelijke, leraar, componist
Bidprentje NBA

Henricus Berkers was priester in de congregatie van de H. Geest. Hij was een van de vele priesters afkomstig uit Deurne.


Driek, naast priester ook musicus en componist, was het tweede kind uit een gezin van vijf kinderen van de strohulzenfabrieksarbeider Petrus Berkers (1866-1942) en Catharina Driessen (1869-1947). Hij bracht zijn jeugd door op de Muggenhoek in Deurne. De anno 2012 nog aanwezige notenboom in het plantsoen aan de Dunantweg markeert nog de plek waar vroeger zijn ouderlijk huis stond. Niet ver van die plek stond ook het ouderlijk huis van badmeester en suisse Jasper Berkers die een neef van Driek was.

In september 1915 ging hij op 12-jarige leeftijd naar het seminarie van de paters van de Heilige Geest in Weert om zijn priesteropleiding te beginnen. Na het klein seminarie volgde hij studies filosofie en theologie in het Franse Orly en Chevilly. Op 12 oktober 1930 werd hij in Chevilly (bij Parijs) tot priester gewijd. Op 19 juli 1931 droeg hij zijn eerste plechtige H. Mis in Deurne op.

Pater Berkers hield zich aanvankelijk op het klein seminarie in Weert bezig met de opleiding en vorming van jonge priesters. Vanaf 1947 werd hij overste van de congregatie in Gemert. Het leraarschap bleef trekken en daarom ging hij in 1951 terug naar Weert en in 1958 naar het seminarie in Hattem alwaar hij op 12 september 1963 onverwacht overleed.

Driek was zeer muzikaal en gaf, naast les in Frans, ook zang- en muziekles (harmonium- en orgel). Hij was ook dirigent van het studentenkoor en leerde zijn studenten hoe ze instrumenten moesten bespelen voor de “huisharmonie”. Hij componeerde ook muziek, er bestaat een lijst van 373 muziekstukkenen die door hem zijn gecomponeerd. Zijn werk was heel gevarieerd en bestond uit geestelijke en wereldlijke liederen, fuga’s koralen en missen.

Hij ligt begraven op het kloosterkerkhof in Gemert.