Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Boerenleenbank Deurne: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 5: Regel 5:
Foto: collectie Peter Vink]]
Foto: collectie Peter Vink]]


[[Bestand:Boerenleenbank.jpg|thumb|360px|Voormalig gebouw van de Boerenleenbank aan de Markt 12 in 1963.<br>
[[Bestand:15.154.jpg|thumb|360px|Voormalig gebouw van de Boerenleenbank aan de Markt 12 in 1963]]
[[Bestand:Rabobank1.JPG|thumb|right|360px|Tweede nieuwbouw van Rabobank Deurne op de plaats waar tot 1983 het de eerste nieuwbouw van de bank stond.
[[Bestand:Rabobank1.JPG|thumb|right|360px|Tweede nieuwbouw van Rabobank Deurne op de plaats waar tot 1983 het de eerste nieuwbouw van de bank stond.
<br>Foto: collectie gemeente Deurne]]
<br>Foto: collectie gemeente Deurne]]

Versie van 9 feb 2014 15:39

Bestand:10.002.jpg
Voormalige Boerenleenbank in 1902.
Foto: collectie Harrie Jegerings
Voormalige Boerenleenbank in de Stationsstraat 103.
Foto: collectie Peter Vink
Voormalig gebouw van de Boerenleenbank aan de Markt 12 in 1963
Bestand:Rabobank1.JPG
Tweede nieuwbouw van Rabobank Deurne op de plaats waar tot 1983 het de eerste nieuwbouw van de bank stond.
Foto: collectie gemeente Deurne

De kassier en boekhouder van de Boerenbond Deurne was tot medio 1942 ook de kassier van de Boerenleenbank Deurne. De bank was bovendien tot medio 1952 gevestigd in het "pakhuis" van de Boerenbond aan de Stationsstraat 122-124.

Voorgeschiedenis

De aanzet tot de oprichting van de Boerenleenbank Deurne werd gegeven door pater Gerlacus van den Elsen, evenals pastoor Roes een strijder voor de boerenbelangen, die op 10 november 1901 in een van de lokalen van de openbare school Deurne in Deurne een lezing gaf. Naar aanleiding van deze bijeenkomst namen enkele bestuurders en leden van de Raad van Toezicht het initiatief tot de oprichting van de Boerenleenbank Deurne, een spaar- en leenbank.

De eerste algemene vergadering werd gehouden op 17 november 1901. De bank was aanvankelijk een echte Boerenleenbank Alleen boeren, die lid waren van de plaatselijke Boerenbond, konden lid worden van de Boerenleenbank . Van meet af aan was er de mogelijkheid voor niet-leden geld op de bank te zetten, maar geld lenen mochten officieel alleen de eigen leden en dan nog alleen voor landbouwdoeleinden . Boerenbond en Boerenleenbank deelden hetzelfde gebouw en Carel Henricus van den Eijnden (1884-1942) was tot aan zijn dood in 1942 zowel kassier en boekhouder van de bank als van de Boerenbond. Pas na zijn dood in 1942 werd de boekhouding gesplitst en kwamen er twee aparte boekhouders. Het kantoor van de Boerenleenbank bleef nog wel in het pakhuis van de Boerenbond gevestigd.

De Boerenleenbank die altijd een zelfstandige politiek had gevoerd sneed de laatste banden met de Boerenbonden door. Begin jaren vijftig verliet de Boerenleenbank het gebouw van de Boerenbond Deurne en betrok een eigen pand aan de Stationsstraat 103.

Het eerste bestuur

Het eerste bestuur van de Boerenleenbank Deurne was als volgt samengesteld:

Raad van toezicht

Huisvesting

  • 1901-1902: In de Pastorie aan de Kerkstraat
  • 1902-1952: Op de bovenverdieping van het hoofdgebouw van de Boerenbond Deurne aan de Stationsstraat 122-124. In 1932 verhuisde de bank naar de begane grond in een ruimte waar men de beschikking had over een ingebouwde kluis.
  • 1952-1963: Nieuwbouw aan de Stationsstraat 103 tegenover de Boerenbond Deurne. Tegelijkertijd kon de kassier de aangrenzende woning (Stationsstraat 105) betrekken.
  • 1963-1985: Eerste nieuwbouw op het adres Markt 12.
  • 1985-2000: Tweede nieuwbouw op het adres Markt 12.
  • 2000-heden: Nieuwbouw advieskantoor in het kantorengebied Poort van Deurne op het adres De Poort 3.

Bijkantoren

Bijkantoren na fusies

Na de fusies van onderstaande banken werden ze automatisch een bijkantoor van Rabobank Deurne:

Rabobank Deurne

De Rabobank Groep ontstond op 22 juni 1972 door een fusie tussen de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Bank en Coöperatieve Centrale Boerenleenbank in de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank. De nieuwe bank gebruikte de naam Rabobank als handelsnaam, omdat ze Raiffeisen-Boerenleenbank te lang en moeilijk te onthouden vond. De naam komt van Raiffeisenbank-Boerenleenbank. Sinds 1980 wordt de bank nog slechts aangeduid als Rabobank. Als gevolg van deze fusie wijzigde ook de naam “Boerenleenbank Deurne” in “Rabobank Deurne”.

Rabobank Peelland Zuid

Het werkgebied van de bij de Eindhovense centrale aangesloten boerenleenbanken was oorspronkelijk gekoppeld aan de parochiegrenzen. Vooral door de komst van geldautomaten en steeds complexer wordende regelgeving werd dat door diverse fusies voor de “Rabobank Deurne” de gemeentegrens. Na het ontstaan van de Rabobank daalde het aantal “lokale” Rabo-coöperaties door fusies drastisch verder van 547 in 1996 naar 141 in 2010. “Rabobank Deurne” fuseerde in 2006 met de Rabobanken Asten en Someren-Mierlo en ging vanaf dat moment verder onder de naam “Rabobank Peelland Zuid” met een adviescentrum aan De Poort 3 in Deurne, met een servicekantoor in Liessel en bankwinkels / verkoopkantoren in de overige plaatsen.

Overzicht kassiers/directeuren/algemeen directeur in de loop der tijd

Literatuur