U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Poort van Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foto met zicht op de "Poort van Deurne" en wijde omgeving. Huizen aan de oude Bakelseweg nog goed zichtbaar. Foto ter beschikking gesteld door familie Mombarg

.

De ‘Poort van Deurne’ is een kantorengebied van circa 1,6 hectare dat gelegen is aan de noordzijde van het centrum van Deurne tussen de Helmondsingel en de Dunantweg nabij het Elkerliekziekenhuis.


Het gebied waar de Poort van Deurne gelegen is, aan de oostkant van het plangebied Hornveld, was oorspronkelijk een agrarisch gebied. Met een nieuw bestemmingsplan in 2003 werd dit omgezet in een werklocatie waar gebouwd en gewerkt mag worden en is tegenwoordig door de bebouwing een voor Deurne prominente zichtlocatie.

Aan de gebouwen en presentatie in dit gebied is veel aandacht besteed. De gebouwen aan de Houtenhoekweg en de Dunantweg, liggen het meest prominent in het zicht en vormen het visitekaartje van het kantorengebied.

Het kantorengebied sluit wat betreft hoogte van de bebouwing aan bij het ziekenhuis en de voormalige verpleegstersflat, beide met zeven bouwlagen. De gebouwen in het gebied zijn van alle kanten goed zichtbaar met het ziekenhuis als het meest dominante gebouw. De hoofdentree is gericht op het middengebied waar het parkeren is geconcentreerd. De randen van de locatie hebben een groen karakter.

Om het plan te kunnen realiseren moesten een deel van de Bakelseweg en een aantal aangrenzende woningen verdwijnen en werd een nieuwe straat met de naam De Poort geïntroduceerd.

Onder de panden die moesten verdwijnen waren de vroegere kruidenierswinkel van Rein Achten aan de Bakelseweg 25 en het woonhuis dat ooit bewoond werd door badmeester Elias Antonius (Jas(per)) Berkers (1903-1980) aan de Bakelseweg 19.