U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Ziekentriduüm

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het oprichtingsbestuur, gefotografeerd tijdens de eerste editie van het ziekentriduüm in 1938.
Het ziekentriduüm in de september 1941 in de Gerarduskerk in Walsberg, toen nog zonder zijbeuken.
Verzorgsters bij ziekentriduüm omstreeks 1939 en leden van de St. Paulusgroep hielpen mee aan de afwas.
Verzorgsters bij ziekentriduüm omstreeks 1948.
Een van de deelneemsters was Drieka Vogels.
foto archief Zrs Franciscanessen SFIC Veghel - Huize St. Joseph Deurne

Het Deurnese ziekentriduüm (ZTD) werd vanaf 1937 gehouden, was het oudste ziekentriduüm van het bisdom 's-Hertogenbosch en hield na 70 edities in 2007 op te bestaan.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

In 1937 riep kapelaan Lam het ziekentriduüm in Deurne in het leven. Dit gebeurde op voorstel van Tonny Hartjens, een bedlegerige patiënte die een gelijksoortig ziekentrefpunt in Bloemendaal had bijgewoond. Kapelaan Lam vormde samen met zuster Huberdine, zuster Baldifina [1], Beth Reijnders en Maria Schiks het eerste bestuur van het Deurnese ziekentriduüm.

Het eerste triduüm duurde drie dagen en werd op 23, 24 en 25 augustus 1938 gehouden in en rond de Gerarduskerk in Walsberg, toen nog een hulpkerk van de oude parochie in Deurne. Het doel van deze dagen was de zieke mensen een paar opbeurende dagen te bezorgen, dagen van bezinning en devotie, maar ook van ontmoeting en ontspanning. Elk jaar werd over een bepaald thema met de deelnemers gesproken en dan ontvingen ze een gedachtenisprentje als herinnering aan die thema's. De daarop volgende 69 edities werden ook allemaal in de Walsberg gehouden.

De kern van het programma was de dagelijkse eucharistieviering. Daarnaast was er het lof, het bidden van de kruisweg en op de laatste dag ook een Mariahulde die velen ontroerde. Het waren voor de zieken belangrijke dagen waar door velen naar werd uitgekeken. Het was een stuk bemoediging voor het dragen van hun leed, samen met andere zieken.

Mensen die in de loop der jaren veel betekenden voor het ziekentriduüm, waren onder meer medeoprichtster Beth Reijnders, pastoor Van de Ven en Mien Valkenburg-Welp (44 jaar penningmeester) die samen lang een hecht trio vormden.

Vrijwilligers[bewerken | brontekst bewerken]

Het kostte elke keer weer heel veel werk om het ziekentriduüm te organiseren. Er waren veel vrijwilligers bij betrokken. De zieken kwamen uit alle parochies van de gemeente Deurne en werden elke dag thuis opgehaald en weer teruggebracht. Daarbij kwam het collecteren, chauffeur spelen, bloemschikken en versieringen aanbrengen, patiënten helpen en zorg dragen voor de catering. De organisatie kreeg daarbij veel hulp van verenigingen uit Deurne en haar kerkdorpen. Om dit allemaal te kunnen realiseren was in elke parochie een contactpersoon aangesteld.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

De Tijd / godsdienstig-staatkundig dagblad schreef op 27 augustus 1938:

In de parochie Deurne is een ziekentriduüm gehouden, dat tot een groot succes heeft geleid. Talrijke zieken, die in geen jaren de kerk hadden kunnen bezoeken en de H.H. Diensten bijwonen, waren daartoe thans in de gelegenheid. Dit ziekentriduüm was het eerste, ooit in Brabantsche Peelstreek gehouden. Het welslagen heeft het denkbeeld doen rijzen, het volgend jaar weer een dergelijk triduüm te organiseren. In plaats van den beperkten vorm van thans, wordt echter overwogen alsdan de zieken van alle kerkdorpen der gemeente Deurne in de gelegenheid te stellen het triduüm te volgen.

Op 23 augustus 1947 schreef het weekblad Het Licht onder meer:

Nog enkele dagen en dan hebben de zieken van alle kerkdorpen der gemeente Deurne plus die van Bakel en Milheeze hun driedaags jaarlijks feest: het Ziekentriduum van 26, 27 en 28 Augustus.

en

"een trots van Deurne", dit jaar willen de organisatoren er nog iets meer aparts van maken, omdat dit het 10e Triduüm is.

Een deelnemer aan het 10e ziekentriduüm schreef:

De drie dagen zijn voor ons 'een stukje hemel'. Daar putten wij de kracht, daar worden we geestelijk en lichamelijk gesterkt om onze ziekte geduldig te dragen. Om op de wil van God gaarne 'amen' te zeggen. En wat een heerlijkheid is het voor ons drie dagen in de kerk aanwezig te kunnen zijn bij het H. Misoffer en te kunnen communiceren. De zegen te ontvangen met het Allerheiligste. En dan niet te vergeten die aandoenlijke Mariahulde. Het is alles zo mooi, zo mooi, ik kan het niet zeggen. Och als we dat moesten missen...

Laatste editie[bewerken | brontekst bewerken]

De 70e en tevens laatste editie van het ziekentriduüm werd in 2007 gehouden. De laatste jaren was de duur van het triduüm al teruggebracht tot een eendaagse "ziekendag". In een feestelijk versierde kerk zorgden de voorgangers bisschop Hurkmans en pastoor Janssen voor een treffende sfeer om inspirerend bij elkaar te zijn.

Teruglopend kerkbezoek, gebrek aan vrijwilligers en beschikbaarheid van pastores resulteerde uiteindelijk in de sluiting van de kerk in Walsberg op 15 november 2009.


Bronnen, noten en/of referenties
  • “Ziekentriduüm in de Walsberg" "Voor de 35-keer” Voorpagina van het Weekblad voor Deurne van 30 juni 1972

  1. In diverse publicaties ten onrechte zuster Balduïne of zuster Baldine genoemd.