U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Adriana Maria van Ansem (1896-1982)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Zuster Huberdine)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adriana Maria van Ansem
22.159.jpg
Foto collectie Peter Vink
Persoonsinformatie
Volledige naam Adriana Maria van Ansem
Roepnaam Jaantje, zuster Huberdina
Geboorteplaats Gemert
Geboortedatum 10 juli 1896
Overl.plaats Zijtaart
Overl.datum 7 augustus 1982
Beroep(en) religieuze, wijkverpleegster
Het oprichtingsbestuur tijdens de eerste editie van het ziekentriduüm in 1938. Uiterst links zuster Huberdina.
Ziekentriduüm, september 1941. Zittend 3e van rechts zuster Huberdina. Foto: collectie André van Zeeland

Adriana Maria (Jaantje, zuster Huberdina) van Ansem (1896-1982) was van 1924 tot 1945 wijkverpleegster in Deurne.


Jaantje was een dochter van Johannes van Ansem (Gemert 1856-1942 Gemert) en Huberdina van Doornik (Gemert 1856-1925 Gemert).

Toen ze 21 jaar oud was trad ze in het klooster bij de zusters Franciscanessen in Veghel, waar ze op 16 april 1918 gekleed werd. Op 20 mei 1920 deed ze haar tijdelijke gelofte en op 22 mei 1922 haar eeuwige gelofte.

Meer als twintig jaar ging ze als wijkverpleegster door Deurne om zieken te verplegen en te verzorgen. Zij kwam niet alleen in de straten rond de Sint-Willibrorduskerk in de oude parochie van Deurne. Zij had ook de zorg voor bedlegerige zieken uit de Zeilberg, Sint-Jozefparochie en Walsberg. Ze liep zelfs te voet naar Vlierden want ze kreeg pas na vele jaren de beschikking over een fiets. Ze werkte daarbij nauw samen met dokter Hendrik Wiegersma.

In de jaren van zuster Huberdina woekerde een volksziekte die toen de "tering" werd genoemd en waarbij longen en ook wel het ruggenmerg werden aangetast door kleine knobbels. Ondervoeding was een van de belangrijkste oorzaken van de kwaal. De lijders waren besmettelijk en ook al om veel frisse lucht te krijgen, huisden zij overdag en soms ook ‘s nachts, in een klein tuinhuis achter de woning was opgericht. Zuster Huberdina kende wel tien van deze onderkomens waar de zieken soms langer dan een jaar op genezing lagen te wachten.

Verder had ze de zorg voor de zuigelingen want er waren toen nog geen inrichtingen waar de moeders elke week terecht konden voor toezicht en voorlichting. Daarnaast had ze de zorg over de hulpbehoevende bejaarden, want ook deze groep had nog lang niet de voorzieningen die later beschikbaar kwamen.

Zuster Huberdine, zuster Baldifina, kapelaan Lam, Maria Schiks en Beth Reijnders, waren in 1937 de oprichters van het Ziekentriduüm in Deurne.

Op 16 april 1943 vierde ze in Deurne haar 25-jarig kloosterjubileum. Van dit feest werd het volgende verslag afgedrukt in De Zuid-Willemsvaart:

GEMERT.
— Zilveren jubilé. — De Eerw. Zuster Huberdina (in de wereld Adriana van Ansem van hier) vierde in het klooster te Deurne haar 25-jarig kloosterjubileum. In de kloosterkapel werd een plechtige Mis opgedragen door 'n neef van de jubilaresse, den Z. E. Heer P. Slegers, geassisteerd door den pastoor der parochie en den Z.E.H. A. Pennings van de abdij van Berne. Door de Zusters en een meisjeskoor werd een driestemmige mis gezongen. Moge het zuster Huberdina gegeven zijn nog jaren te werken als wijkverpleegster.
[1]


Op 13 mei 1978 vierde ze in het klooster van Veghel haar 60-jarig kloosterjubileum, reden voor Peter Vink om op 3 mei 1978 in zijn rubriek Dit Deurne van ons in het weekblad Traverse een artikel over haar te schrijven onder de titel De beste jaren van haar leven.

Bronnen, noten en/of referenties