Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Zand

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Frans Schouten is op 't Zand aan het cultivateren.
Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto collectie Harrie Martens

De Deurnese straatnaam Zand in Liessel ontstond in 1997 als gevolg van de correcties van de gemeentegrens per 1 januari 1997 .


Het voormalig buurtschap Zand hoorde tot de gemeente Asten, maar werd in 1997 bij een wijziging van de grens tussen Asten en Liessel aan de gemeente Deurne toegevoegd.

De gemeenteraad van Deurne besloot op 16 december 1996 de naam Zand, als straatnaam vast te leggen voor de weg die aan het begin en eind begrensd wordt door de Astense Aa en gelegen is tussen de Zandstraat en de Garst.

Ook kerkelijk hoorde het Zand tot 1918 onder Asten terwijl het qua afstand veel dichter bij Liessel ligt. Daar kwam in genoemd jaar verandering in toen, ondersteund door de pastoor van Asten, een vijftal vertegenwoordigers van die buurtschap bij de bisschop van Den Bosch een verzoek tot wijziging van de parochiegrenzen indiende. Dat waren Th. van Heugten, J. Aarts, Piet Engels, A. Smits en J. Martens. Kort daarna werd het verzoek door de bisschop ingewilligd en werden de parochiegrenzen tussen Asten en Liessel zodanig verlegd dat de buurtschappen Zand, Leensel, de Hutten en het Wit Huisje (in het dialect 't wit heuske genoemd), met toen in totaal negentig inwoners, formeel bij de parochie Liessel gevoegd werden.

Bronnen, noten en/of referenties