U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Garst

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Garst (1).JPG
Garst (3).JPG
Noodwoning aan de Garst.
Schop (Schuur) Garst 8 in Liessel (Gemeentelijk monument)

Garst is de huidige benaming van de vroegere straatnaam "Hutten".


Zo’n kleine 300 jaar geleden werd er vanuit Asten en Voordeldonk een nieuwe rechte weg aangelegd, die bij de Voorstad verbinding maakte met de weg Liessel-Meijel. Deze weg heette vroeger de Hutten, maar met de komst van Rijksweg 67, werd die doorsneden en kreeg het Liesselse gedeelte ten oosten van de Aa de naam Garst.

Niemand weet precies waar de naam Hutten vandaan komt, maar het zou wel eens te maken kunnen hebben met de periode rond 1820. Er was door de sterke bevolkingstoename een groot gebrek aan woonruimte en sommige boeren, waaronder Thomas Mansvelders, probeerden van de gemeente een stuk heidegrond te kopen om met de ontginning ervan de kost te verdienen. Ze bouwden dan letterlijk een hutje op de heide en hielden zich aanvankelijk voornamelijk in leven met het steken en verhandelen van turf.

En waar woonden in 1832 de kinderen van Thomas Mansvelders? Op de plaats waar het later de Hutten ging heten en nu Toon van Osch jr woont. Waar nu op zijn internationaal vermaarde stoeterij het oude Europese stamboekras van Trakehner paarden gefokt wordt had ruim een halve eeuw geleden Lod Rademakers zijn boomgaard en kippenhokken. Appels, peren, kersen en vooral ook zwarte bessen werden er volop geoogst. Een van de kippenhokken vlak aan de straat werd nog ingericht als stalletje voor de verkoop van het fruit. Rademakers controleerde appel voor appel en als hij een kleine ongerechtigheid bespeurde ging de appel niet in de verkoop.

Bij het huis van Van Osch staat ook nog een oude open schop, een bergplaats die vroeger bij vrijwel elke boerderij te vinden was en waar het gereedschap, de hoge kar en de turf werd bewaard. Inmiddels is zo’n bouwwerk bijna een museumstuk en daarom ook de reden dat het op de gemeentelijke monumentenlijst is geplaatst. Zo houdt Toon van Osch niet alleen een oud volbloed-paardenras sinds 1732 in stand maar draagt hij ook zorg voor een stukje oud-Brabantse boerenbouwcultuur.

Een andere merkwaardigheid aan de Garst is de grote eikenboom aan het begin van het toegangspad tot het huis van Van Osch. Deze boom, die nooit verplant is geweest, stond namelijk eerst op Astens grondgebied aan de andere kant van de Aa. Bij de ruilverkaveling en kanaliseringen in de jaren ’60 van de vorige eeuw werd namelijk de rivierbocht afgesneden waarop deze boom stond. Ook spraken we nog met Ceelke van Heugten die op ouderwetse manier aan ’t heuven was en zijn staakbonen aan het opbinden was. Hij wees ons waar tot 1944 aan de overkant van de weg zijn ouderlijk huis stond en waar het kinderrijke gezin vanuit de schuilkelder moest toezien dat het bij de bevrijding in vlammen opging. Tussen de boerderijen van Van Osch en Van Heugten liep sinds 1914 het Gustepad rechtstreeks naar de Neerkantsweg. Nu rest van de pad nog slecht een oprijlaan naar een boerderij. Het pad zou zijn naam hebben te danken aan ene Gust de Haart die er regelmatig gebruik van maakte.

Noodwoning[bewerken | brontekst bewerken]

De noodwoning aan de Garst die in 1945 opgericht en bewoond werd door Peer van Bommel. In 1945 gebouwd in het kader van de wederopbouw. Bewoners:

  • 1952-1961 Harrie Aldenzee
  • 1961 Piet Keunen - Geurts van Kessel
  • 1962 Jan Joosten - Hikspoors
  • 1962-1969 Cor Joosten - Tina van Seccelen
  • 1971 Harrie van Bommel

Huisnummering 1953[bewerken | brontekst bewerken]

In 1953 werden de oude huisnummers vervangen door nieuwe adressen. Onderstaand zie u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner. Als u op de zandloper klikt kunt u de betreffende kolom sorteren.

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Rademakers, Lodewijk L.73 de Hutten 8
Heugten,van Wilhelmus L.74 de Hutten 6
Bommel,van Petrus L.75 de Hutten 5
Aldenzee, Henricus L.75a de Hutten 4

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...