Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Leensel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Het buurtschap Leensel hoorde historisch gezien tot de gemeente Asten maar werd in 1997 bij een wijziging van de grens tussen Asten en Liessel bijna geheel aan de gemeente Deurne toegevoegd. Voordien hoorde Leensel al wel kerkelijk onder de parochie Liessel. De kerkelijke en burgerlijke grenzen verschilden hier dus.

De buurtschap omvat de woningen die zijn gelegen aan de Leenselweg en Leensel. Verder worden nog een vijftal woningen van gemeente Asten, die aan de zuidelijke kant van de A67 liggen, tot de buurtschap gerekend. Daarbij hoort ook de boerderij Rinkveld 16, waar op 9 oktober 1944 een dramatisch ongeval plaatsvond als gevolg van een ontploffing van een mijn.

De straatnaam Leensel ontstond in 1997 als gevolg van de correctie van de gemeentegrens. De gemeentegrens lag voorheen bij de beek Astense Aa en vanaf 1997 vormt de A67 de grens tussen de twee gemeenten.

De gemeenteraad van Deurne besloot op 16 december 1996 de naam "Leensel" van gemeente Asten als straatnaam te handhaven en vast te leggen voor het tracé tussen de Leenselweg en het Zand.