Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Diepvrieshuis

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Vrieshuis)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De opening van de diepvrieskluis in Walsberg met vlnr. correpondent Jan van Loon, locoburgemeester Antoon Swinkels en Mies Hermans.
foto collectie Jan Snijders
Het Walsbergs diepvrieshuis in 2022.
Het vrieshuis aan de Oude Molen in Liessel.

Een (diep)vrieshuis (diepvrieskluis) was een gemeenschappelijk gebouwtje, waar in afzonderlijke gehuurde kluisjes in de jaren zestig van de twintigste eeuw de diepvriesproducten van de aangesloten huishoudens bewaard werden.


Diepvrieskasten of -kisten zijn tegenwoordig gemeengoed, maar niet in de jaren zestig van de twintigste eeuw. Toen werden producten nog vaak gezamenlijk op één plaats ingevroren bewaard. Voor dat doel ontstonden in die tijd in Nederland, en dus ook in de gemeente Deurne, diverse diepvriescoöperaties of verenigingen die vrieshuizen bouwden met daarin een aantal kluisjes die door particulieren gehuurd konden worden.

Deurne

In de Burgemeester van Beekstraat in Deurne was het diepvrieshuisje in het linkse deel van het huidige adres Burgemeester van Beekstraat 11.

Liessel

In Liessel stond een diepvrieshuis aan de Oude Molen. Op 15 december 1969 werd besloten om de diepvriescoöperatie in Liessel op te heffen.

Walsberg

De Venrayse Courant van 14 juni 1958 meldde dat er in Walsberg een coöperatieve diepvriesvereniging was opgericht die toen al 40 leden had. De kluis zou 60 laden gaan bevatten. De officiële naam was: Coöperatieve vereniging tot exploitatie van diepvrieskluizen. De vergunning tot de bouw van de kluis werd op 7 augustus 1959 verleend. Het kluisje werd gebouwd op grond van de Sint-Gerardus Majellaparochie, oostelijk van de pastorie en kreeg als adres Milhezerweg 11a. Het gebouwtje werd in juni 1960, na de inzegening door pastoor Van de Ven, officieel door locoburgemeester Antoon Swinkels geopend. Bij de opening waren vertegenwoordigers van Boerenbond Deurne, Boerenleenbank Deurne, de technische dienst van de Coöperatieve Handelsvereniging Veghel (CHV), de aannemer en een vertegenwoordiger van de firma Zwaai, die de vriesinstallatie leverde, aanwezig. Voorzitter Mies Hermans van de Stichting memoreerde in zijn begroetingswoord de grote moeilijkheden die men had gehad met het vinden van een geschikt bouwterrein voor het bouwen van het diepvrieshuis. Doordat pastoor Van de Ven een gedeelte van zijn tuin af wilde staan kon men met de hulp van de gemeente bouwen. De voorzitter dankte hiervoor de pastoor. Na de inzegening hield de locoburgemeester een korte toespraak. Hij zag in de opening van dit vrieshuis een nieuw bewijs van de gemeenschapszin van de bewoners van de Walsberg want hij stelde vast dat niet alleen de boeren maar ook andere bevolkingsgroepen er aan deelnamen. Na sluiting van de kluis werd het nog bestaande gebouwtje rond 1971 aangekocht door de eigenaar van de grond en als garage in gebruik genomen.

Vlierden

De aanvraag voor een bouwvergunning voor een diepvrieskluis aan de Kerkhofweg, de huidige Edisonstraat, in Vlierden werd in december 1960 gedaan door pastoor Verrijt, de oprichter van de diepvriescöoperatie. Het gebouwtje verscheen achter zaal Thijssen en is inmiddels afgebroken. Tegenwoordig is het terrein, waarop het kluisje stond op de hoek van de Edisonstraat en de Anthonie van Leeuwenhoekstraat]], als parkeerterrein in gebruik.

In een buitengewone ledenvergadering in zaal Thijssen te Vlierden op dinsdag 12 september 1972 werd besloten de coöperatieve diepvriesvereniging Ons Belang per 1 januari 1973 op te heffen. Opheffing van de vereniging was het voornaamste agendapunt dat, onder voorzitterschap van Karel Koolen, aan de orde werd gesteld. Na stemming bleek het overgrote deel van de leden voor opheffing te zijn. Dit hield in dat de leden nog tot uiterlijk 1 januari 1973 van de gezamenlijke diepvriesruimte gebruik konden blijven maken en dat het gebouw daarna verkocht zou worden.

In dezelfde vergadering werd L. Nijssen gekozen als bestuurslid die de opengevallen plaats wegens het overlijden van pastoor Verrijt moest opvullen en de resterende periode moest helpen afhandelen. Mevrouw Meulendijks, die het beheer van het pand op zich had genomen, werd door het bestuur bedankt voor haar inzet voor de vereniging.

Neerkant

Op 22 oktober 1958 werd Coöperatieve Vereniging tot Exploitatie van Diepvrieskluizen G.A. Neerkant opgericht. De vergunning tot de bouw van diepvrieskluis in Neerkant werd op 8 mei 1959 aan de coöperatie verstrekt. Die kocht van landbouwer Nol Beijers een stuk grond van 153 m² aan de Schelmseweg en bouwde daarop de kluis. Toen het gebouwtje rond 1970 buiten gebruik werd gesteld, verkocht de coöperatie het aan Piet Crommentujn.

Bronnen, noten en/of referenties
  • "Diepvriezen verovert het platteland.", "steeds meer gemeenschappelijke kluizen", voorpagina van het Land- en Tuinbouwblad van 26 oktober 1957
  • "Ook in de gemeente Deurne diepvrieskluizen?", "Binnenkort zal mogelijkheid worden onderzocht", voorpagina van het Land- en Tuinbouwblad van 25 januari 1958
  • Frans Martens - De diepvrieskluis in de Wasberg geopend in 1960, artikel in het Weekblad voor Deurne van 19 juni 1997